Anies Menang, Ahok Kalah!

4377

JAKARTA – Bekas Menteri Kebudayaan Dan Pendidikan Anies Baswedan dan gandingan beliau, ahli perniagaan Sandiaga Uno, sedang menuju ke Dewan Bandaraya, untuk menuntut kemenangan.

Selepas pilihan raya memilih gabenor Jakarta menutup tirai pada hari ini Rabu 19 April, data yang dikumpul oleh empat badan pemikir Indonesia menunujkkan Anies telah mengalahkan lawannya.

Berdasarkan kiraan cepat, menunjukkan bahawa pasukan Anies telah mendapat hampir 60 peratus undi.

Manakala penyandang gabenor penyandang Basuki Tjahaja Purnama atau Ahok dan timbalannya Djarot Saiful Hidayat, mencatatkan kira-kira 40 peratus sahaja.

Hitungan ini cepat, yang mengunjurkan hasil yang berdasarkan sampel undi dari tempat mengundi, telah mencatat sebahagian besarnya tepat dalam pilihan raya sebelumnya.

Angka itu diambil dari Pusat Populi, Charta Politika, Barometer Indo dan Pusat Vox Pol Pusat ( Populi Centre, Charta Politika, Indo Barometer and Vox Pol Centre) pada kira-kira jam 5 petang waktu tempatan.

Walaupun keputusan rasmi pilihan raya hanya akan keluar pada bulan Mei, kiraan pantas menunjukkan Basuki, lebih dikenali dengan Hakka nama samaran beliau Ahok, kehilangan kerusi.

Jawatan yang telah diwarisi daripada Presiden Joko Widodo selepas beliau dipilih Presiden Indonesia masakini ke jawatan yang lebih tinggi pada tahun 2014 .

Bercakap pada sidang akhbar, Encik Anies berjanji untuk melindungi kepelbagaian dan perpaduan selepas kempen keras berjuang.

“Tumpuan kami ialah keadilan sosial, berakhir ketidaksamaan dan komitmen kami adalah untuk melindungi kepelbagaian dan perpaduan,” katanya, sambil menambah bahawa dia akan berhubung dengan lawannya.

Pusat-pusat mengundi dibuka kepada permulaan yang tenang pada awal hari ini, tetapi lebih ramai pengundi mula mengalir ke pusat pengundian kemudian pada waktu pagi dan lebih dekat dengan waktu makan tengahari.

Terdapat lebih daripada 7.2 juta penduduk Jakarta yang berdaftar untuk mengundi dalam pilihan raya kali ini, yang diadakan selepas tiada pemenang majoriti yang dalam pilihan raya pada 15 Februari lalu.

Menurut The Jakarta Post, penganalisis menjangkakan rekod 80 peratus pengundi keluar, lebih tinggi daripada 77 peratus yang direkodkan Pilihan Raya Umum dalam pusingan pertama pilihan raya pada bulan Februari.