Ahli Parlimen ‘Rasis’ Pertahan Kenyataan ‘Halang Muslim’ Menaiki Penerbangan Barat

623
http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita17/prosser.JPG

Perdana Menteri New Zealand John Key terkejut dengan komen Prosser yang ditulisnya dalam kolumnya dalam sebuah majalah, manakala Persatuan Islam New Zealand menyatakan komen ahli parlimen itu sebagai “tidak masuk akal”.

Pemimpin Parti Tindakan New Zealand (Act Party) John Banks berkata komen Prosser “gila” dan “pelik”, manakala Ketua Parti Buruh New Zealand, Buruh David Shearer percaya kenyataan Prosser boleh menjejaskan reputasi New Zealand di negara-negara lain.

Pemimpin kanan partinya sendiri,  Winston Peters mulanya berkata walaupun terdapat elemen kebenaran dalam apa yang ditlis oleh Prosser namun Peters berkata Prosser telah gagal untuk mengimbangi serangan peribadi beliau terhadap umat Islam.

Dalam satu kenyataan berikutnya, Peters berkata Prosser telah zalim kerana mempersoalkan dan menafikan berjuta-juta orang Muslim lain yang patuh kepada undang-undang, dan orang-orang Islam hidup dengan aman tenteram.

Peters turut berkata, artikel Prosser itu tidak mewakili pandangan daripada parti ‘Newa Zealand First’.

Namun dalam temubual terbaru Prosser dengan editor politik Newstalk ZB Barry Soper, beliau menegaskan kenyataannya yang kontroversi itu.

Walau pun Prosser mengakui bahawa kebanyakan umat Islam bukan pengganas, tetapi berkata ia adalah ‘sama-sama tidak dapat dinafikan’ bahawa ‘kebanyakan pengganas beragama Islam’.

Februari lalu, Prosser mencadangkan pemuda Muslim tidak harus dibenarkan untuk perjalanan dengan syarikat penerbangan Barat kerana ‘kebanyakan pengganas beragama Islam’.

“Jika anda adalah seorang lelaki muda, berusia antara mengatakan kira-kira 19 dan kira-kira 35, dan anda seorang Muslim, atau anda kelihatan seperti seorang Muslim, atau anda datang dari sebuah negara Islam, maka anda tidak dialu-alukan untuk perjalanan di mana-mana syarikat penerbangan Barat, “tulis Prosser.

Proser dilihat sebagai mempunyai kecenderungan menyokong Israel apabila beliau memuji syarikat penerbanagan negara Yahudi itu yang tidak membenarkan seorang Muslim menaiki pesawatnya.

Malah, Prosser menyifatkan penerbangan El-Al Israel sebagai ‘sebuah syarikat penerbangan yang paling selamat di dunia.

Prosser yang sering membuat kenyataan kontroversi pernah menyeru supaya ‘pemakaian hijab’ perempuan muslim diharamkan pada tahun 2011.

Beliau juga mencadangkan dan mahukan supaya juruwang bank, pemilik tenusu dan pemandu teksi diberikan kebenaran memiliki dan membawa senjata api.