Warga Palestin Lancar Kempen Tuntut British Pohon Maaf Kerana Deklarasi Balfour

976

Aktivis telah melancarkan kempen menggesa kerajaan British untuk memohon maaf atas Deklarasi Balfour, yang telah menyebabkan tanah air rakyat Palestin menjadi jajahan orang Yahudi, menubuhkam negara haram Israel di Palestin, hampir satu abad yang lalu.

1922-mandate_for_palestinePada satu majlis pelancaran di Dewan Parlimen Selasa lalu, kumpulan warga Palestin dan penyokong mereka menyalahkan British yang mengakibatkan nasib rakyat Palestin dijajah sehingga kini.

Sekiranya 100,000 menandatangani petisyen tersebut, Parlimen British perlu mempertimbangkan untuk membahaskan perkara.

Anggota bebas dewan negara British Baroness Jenny Tonge berkata, Ahli Parlimen pro-Palestin dari seluruh sisi negara itu akan menekan kerajaan British, tidak kira samada petisyen itu mendapat sokongan ramai atau sebaliknya.

“Akan ada orang-orang (anggota) di Dewan Perlimen dan Dewan Negara yang akan menimbulkan isu ini sepanjang tahun yang akan datang,”kata Tonge.

Aktivis, disokong oleh misi diplomatik Palestin di UK, berhasrat untuk memberi tekanan kepada kerajaan British sebelum ulang tahun keseratus perjanjian Balfour pada November 2017.

220px-Balfour_Declaration_in_the_Times_9_November_1917Pada tahun 1917, dalam surat kepada Lord Rothschild, ketua Persekutuan Zionis Great Britain dan Ireland dan Setiausaha Luar British Arthur James Balfour, menjanjikan sokongan untuk sebuah negara bagi orang Yahudi di Palestin selagi masyarakat yang sedia ada di kawasan itu tidak dianiyai.

Teks dekrasi tersebut yang bertulis “pandangan Kerajaan British dengan memihak kepada penubuhan (Israel) di Palestin untuk orang Yahudi, dan akan menggunakan usaha yang terbaik untuk memudahkan pencapaian objekif ini, iaitu yang difahami dengan jelas bahawa tiada apa yang boleh dilakukan, yang boleh memudaratkan sivil dan agama hak-hak masyarakat yang sedia ada bukan Yahudi di Palestin, atau hak dan status politik yang dinikmati oleh orang-orang Yahudi di mana-mana negara lain,”

Tidak lama selepas dokumen itu diterbitkan, Empayar Uthmaniyyah, yang memerintah Palestin bersejarah, telah dikalahkan oleh kuasa-kuasa bersekutu dalam Perang Dunia Pertama, dan Britain telah melaksanaka mandat deklarasi itu di wilayah Palestine.

Pemgerusi Pusat Membali Ke Palestin (Return Centre Palestin – PRC), Majed al-Zeer berkata Deklarasi Balfour menandakan permulaan hampir satu abad penderitaan Palestin.

palestine-state_2004181b“Peranan [Britain] secara langsung menyumbang kepada anjakan rakyat Palestin … penderitaan yang kita hidup hingga ke hari ini adalah hasil langsung daripada warisan Balfour,”

“Jadi, daripada kemerdekaan, rakyat Palestin untuk mendapatkan peperangan, kem, pelarian, sekatan-sekatan, pembunuhan beramai-ramai dan banyak kenangan lebih menyakitkan,”kata Zeer.