Warga Kashmir Mahu Merdeka Bersama Pakistan Sejak 74 Tahun Lalu

185

Warga Kashmir sudah memutuskan nasib politik mereka dengan Pakistan dalam resolusi yang diterima bahkan dibuat sebelum pembahagian benua kecil India.

Presiden Azad Jammu and Kashmir (AJK – Kashmir yang ditadbir Pakistan), Masood Khan pada program webinar awal minggu ini berkata, resolusi yang diiystiharkan pada 19 Julai 1947 adalah satu referendum mencerminkan impian lama orang-orang Kashmir yang belum menjadi nyata.

“19 Julai adalah hari penting dalam sejarah Kashmir, kerana pada hari ini pada tahun 1947, resolusi bersama Pakistan di bawah kepemimpinan Ghazi-e-Millat Sardar Muhammad Ibrahim Khan oleh wakil-wakil rakyat Kashmir dari seluruh negeri, dan [rakyat] memutuskan untuk menggabungkan nasib mereka dengan Pakistan, ”katanya.

Belisu berkata, orang-orang Jammu dan Kashmir melalui resolusi itu telah menetapkan arah politik dan ideologi mereka dengan menyatakan kehendak mereka secara jelas dan tegas.

Menyoroti penderitaan rakyat Kashmir, beliau menyatakan bermula pada bulan Oktober 1947 nasib malang menimpa setelah tentera India, memasuki dan menduduki sebahagian besar negeri itu sehingga hari ini.

“Tentera penjajah India telah membunuh orang-orang Kashmir, membuat wanita menderita dengan teruk dan menangkap orang awam yang tidak bersalah,

“menyeksa mereka di penjara hanya kerana mereka menuntut kebebasan, kebebasan dan hak penentuan nasib sendiri secara damai.

“Walaupun terdapat penindasan terburuk, pembunuhan beramai-ramai, kejahatan perang dan kejahatan terhadap kemanusiaan, gerakan kebebasan Kashmir terus berlanjutan dan sekarang India telah menggunakan taktik baru untuk meletakkan warganegara Hindu di Kashmir untuk mengubah majoriti orang Kashmir menjadi minoriti,” tambah Khan.

Pada hari Isnin, warga Kashmir di seluruh Pakistan dan bahagian wilayah Jammu dan Kashmir yang ditadbir oleh Islamabad memperingati ulangtahun ke-74 bersama Pakistan.

Hari itu menandakan resolusi yang diluluskan oleh beberapa kumpulan Kashmir yang menghubungkan nasib lembah majoriti Muslim dengan Pakistan pada 19 Julai 1947.

Ia hanya beberapa minggu sebelum berakhirnya pemerintahan kolonial Inggeris di India, yang mengakibatkan penciptaan dua negara yang bebas negeri – India dan Pakistan.

Penguasa Hindu lembah itu, Maharaja Hari Singh, bagaimanapun, menyerahkan penguasaan kepada India sejajar dengan perjanjian kontra aksesi yang dimeterainya pada Oktober 1947, mencetuskan perselisihan selama dua dekad antara kedua-dua pesaingnya.

Bahagian Kashmir yang ditadbir Islamabad, juga dikenali sebagai Kashmir (dibebaskan), ditawan oleh mitia puak Pakistan berikutan resolusi aksesi yang ditandatangani oleh kumpulan Kashmir.

Sejak itu, lembah yang indah menjadi persengketaan antara kedua-dua pesaing nuklear, yang telah berperang tiga perang berskala besar – dua di antaranya di Kashmir pada tahun 1948 dan 1965 – sebagai tambahan kepada pertempuran Kargil pada tahun 1999.