Tuntutan 13 Perkara Arab Saudi Dan Sekutu Keatas Qatar

2042

Arab Saudi dan negara-negara Arab lain yang telah memutuskan hubungan dengan Qatar telah mengeluarkan senarai permintaan dab tuntutan mereka, untuk menamatkan krisis.

Antara yang ditegaskan mereka bahawa Qatar mesti menutup rangkaian Al Jazeera dan skala perhubungan dengan Iran.

Dalam senarai 13 perkara, negara-negara terbabit juga menuntut bahawa Qatar memutuskan semua hubungan didakwa dengan Ikhwanul Muslimin dan dengan kumpulan-kumpulan lain yang termasuk Hezbollah, al-Qaeda dan ISIL (juga dikenali sebagai ISIS) kumpulan.

Mereka juga memberikan Qatar masa 10 hari untuk mematuhi semua permintaan, yang juga termasuk membayar sejumlah wang yang tidak dinyatakan dalam pampasan.

Berikut ialah senarai permintaan oleh Arab Saudi, negara-negara Arab yang lain yerhadap Qatar;

1) Kurangkan hubungan diplomatik dengan Iran dan menutup misi diplomatik Iran di Qatar, mengusir orang Iran Pengawal Revolusi dan mengurangkan tentera dan kerjasama perisikan dengan Iran. Perdagangan dan perniagaan dengan Iran mesti mematuhi sekatan Amerika Syarikat dan antarabangsa dengan cara yang tidak menjejaskan keselamatan negara Majlis Kerjasama Teluk (GCC).

2) Dengan serta merta menutup pangkalan tentera Turki yang sedang dibina, dan menghentikan kerjasama ketenteraan dengan Turki dalam wilayah Qatar.

3) Hentikan semua hubungan dengan semua “pengganas, organisasi mazhab dan ideologi,” khusus Ikhwanul Muslimin, ISIL, al-Qaeda, Fateh Al-Sham (dahulu dikenali sebagai Nusra Front) dan Lubnan Hezbollah. Qatar perlu secara rasmi mengisytiharkan entiti sebagai kumpulan pengganas berdasarkan senarai kumpulan yang telah diumumkan oleh Arab Saudi, Bahrain, UAE dan Mesir, dan bersetuju dengan semua kemas kini masa hadapan senarai ini.

4) Hentikan segala cara pembiayaan untuk individu, kumpulan atau organisasi yang telah ditetapkan sebagai pengganas oleh Arab Saudi, UAE, Mesir, Bahrain, Amerika Syarikat dan negara-negara lain.

5) Serah “sosok pengganas,” dan pelarian berhijrah dan individu yang dikehendakki dari Arab Saudi, UAE, Mesir dan Bahrain ke negara-negara asal mereka. Membekukan aset mereka, dan memberikan apa-apa/ semua maklumat yang dikehendaki mengenai penduduk, pergerakan dan kewangan mereka.

6) Tutup stesen rangkaian TV Al Jazeera dan semua gabunganya.

7) Tamatkan gangguan dalam hal ehwal dalaman negara-negara berdaulat. Berhenti memberi kerakyatan kepada warga yang dikehendakki dari Arab Saudi, UAE, Mesir dan Bahrain. Membatalkan kewarganegaraan yang diberi Qatar kepada individu tersebut bagi mereka melanggar undang-undang negara-negara mereka.

8) Qatar perlu membayar ganti rugi dan pampasan untuk kehilangan nyawa dan kerugian kewangan lain yang disebabkan oleh dasar-dasar Qatar pada tahun-tahun kebelakangan ini. Jumlah yang akan ditentukan dalam penyelarasan dengan Qatar.

9) Qatar mesti menyelaraskan dirinya dengan Teluk dan Arab negara-negara lain dari segi ketenteraan, politik, sosial dan ekonomi, dan juga pada perkara-perkara ekonomi, sejajar dengan perjanjian yang dicapai dengan Arab Saudi pada tahun 2014.

10) Hantar semua butir-butir peribadi semua ahli pembangkang yang disokong Qatar dengan terperinci semua sokongan yang Qatar telah wujudkan mereka pada masa lalu. Menghentikan semua hubungan dengan pembangkang politik di Arab Saudi, UAE, Mesir dan Bahrain. Menyerahkan semua fail memperincikan kenalan Qatar yang menyokong kumpulan-kumpulan pembangkang dinegara Arab terbabit.

11) Tutup semua premis berita yang didanakan Qatar, secara langsung dan tidak langsung, termasuk Arabi21, Rassd, Al Araby Al Jadeed, Mekameleen dan Timur Tengah Eye, dan lain-lain

12) Bersetuju untuk semua tuntutan dalam tempoh 10 hari ia diserahkan kepada Qatar, atau senarai tuntutan tersebut menjadi tidak sah.

13) Kebenaran untuk audit bulanan untuk tahun pertama selepas bersetuju dengan tuntutan, maka sekali setiap suku tahun pada tahun kedua. Sejak 10 tahun yang berikut, Qatar akan dipantau setiap tahun untuk pematuhan.