Trump Tandatangan Larangan Perjalanan Baru

1402

Donald Trump telah menandatangani larangan perjalanan yang disemak semula buat sementara waktu akan menghentikan kemasukan ke Amerika Syarikat untuk warga dari enam negara-negara majoriti umat Islam.

Di bawah perintah presiden Republikan yang diumumkan pada hari Isnin, larangan selama 90 hari rerhadap perjalanan ke AS akan dikenakan ke atas rakyat Iran, Libya, Syria, Somalia, Sudan dan Yaman.

Pelancong memegang visa yang sedia ada masih akan dibenarkan masuk, mengikut perintah yang baru, yang akan berkuat kuasa pada tengah malam pada 16 Mac.

Pemegang Kad Hijau,pemastautin tetap, tidak akan terjejas oleh perintah itu.

Dalam reaksi awal, kumpulan hak asasi mengkritik perintah baru, dengan Kesatuan Kebebasan Sivil Amerika (ACLU) berkata larangan baru itu adalah satu “versi berskala-belakang yang berkongsi kelemahan merosakkan yang sama”.

Dalam satu kenyataan, ACLU berkata: “Satu-satunya cara untuk benar-benar menetapkan larangan Islam ialah tidak melarang orang-orang Islam,

“Sebaliknya, Presiden Trump telah kembali mengikat dirinya kepada diskriminasi agama, dan dia akan menghadapi penolakan berterusan daripada kedua-dua mahkamah dan rakyat(Amerika Syarikat) ”

Tidak seperti larangan sebelumnya, arahan baru ini tidak memasukkan Iraq dalam senarai negara-negara yang disasarkan, berikutan tekanan dari Pentagon dan Jabatan Negara yang telah menggesa White House untuk menimbang semula peranan utama Iraq dalam membanteras kumpulan Negara Islam Iraq dan Levant ( ISIL).

Versi baru ini juga memansuhkan kebenaran yang akan memberi keutamaan kepada agama minoriti.

Pengkritik menuduh pentadbiran menambah bahasa itu untuk membantu orang Kristian masuk ke dalam Amerika Syarikat manakala tidak termasuk umat Islam.