Serangan Rusia Membunuh Ketua Jaysh al-Islam dan Ratusan Orang Awam

805

Dalam satu serangan, bom Rusia telah mengakibatkan Ketua pembangkang dari kumpulan Jaysh al-Islam Zahran Aloush, terbunuh.

Beliau adalah ketua kepada salah satu daripada kumpulan pemberontak paling berkuasa di pinggir bandar Damsyik yang dikuasai pembangkang Damsyik.

ZahranReuters melaporkan Zahran [Gambar kanan] terbunuh dalam serangan udara yang mensasarkan ibu pejabat kumpulan itu.

Ibu pejabat rahsia kumpulan pembangkang, yang merupakan kumpulan pembangkang terbesar di kawasan tersebut dan mempunyai beribu-ribu pejuang, menjadi sasaran oleh apa yang mereka gambarkan sebagai pesawat Rusia.

Sumber Pertahanan Awam turut melaporkan, lima orang terbunuh dan 10 yang lain cedera selepas pesawat perang Rusia mensasarkan masjid semasa solat Jumaat di Aleppo, Syria.

Masjid Batul dalam daerah Zebdiya yang dikuasai pembangkang telah rosak teruk dalam serangan itu.

Sumber tersebut menambah, lebih serangan udara Rusia berlaku di Aleppo lama, Bustan al-Qasr, Karm Turab dan daerah Bab Kansirin.

li-syria-aleppo-hospital-620-rtr36uwd167781Sebelum itu, pesawat perang Rusia juga disasarkan dua hospital di daerah Azaz di Aleppo, membunuh sekurang-kurangnya tujuh orang, termasuk tiga kanak-kanak.
Serangan udara Rusia telah membunuh lebih 250 orang awam pada minggu ini sahaja di seluruh Syria.

Menurut laporan yang dikeluarkan awal bulan ini oleh Amnesty International, serangan udara Rusia di Syria telah membunuh beratus-ratus orang awam Syria sejak tiga bulan lepas.

Laporan itu juga menunjukkan bahawa pihak berkuasa Rusia telah cuba untuk menutup angka kematian awam yang berlaku.

Laporan ini memberi bukti yang menunjukkan bahawa tentera Rusia telah menggunakan peluru berpandu di kawasan awam yang padat dengan penduduk, bersama-sama dengan ‘rangkaian bom’ yang diharamkan di peringkat antarabangsa.

russia target civilain syriaAmnesty International berkata serangan udara telah menyebabkan kemusnahan besar-besaran ke kawasan-kawasan kediaman dan rumah orang awam, masjid, pasar dan kemudahan perubatan, telah melanggar undang-undang kemanusiaan antarabangsa.

Rusia memulakan operasi udara di Syria pada 30 September dengan tujuan untuk menyokong rejim dilanda masalah, Presiden Syria Bashar al-Assad.

Walaupun Kremlin berkata serangan udara mensasarkan kumpulan militan ISIL, beberapa anggota perikatan NATO sebaliknya percaya Rusia mensasarkan kumpulan yang menentang Assad, termasuk beberapa kumpulan yang disokong Amerika Syarikat dan Turki.

Sekurang-kurangnya 250,000 orang telah terbunuh sejak konflik Syria yang bermula pada tahun 2011, menurut perangkaan PBB.