Seluruh Dunia Kecam Serangan Kimia Terbaharu Di Syria

2151

Serangan kimia yang disyaki dilakukan di Syria telah menerima kecaman antarabangsa, dengan Amerika Syarikat, Perancis dan Britain semua ‘menuding jari’ perbuatan terkutuk itu kepada tentera Presiden Bashar al-Assad.

Doktor dan pemerhati berkata sekurang-kurangnya 58 orang, termasuk 11 kanak-kanak terbunuh di bandar Syria yang dikuasai pemberontak Khan Sheikhoun di wilayah Idlib pada Selasa, doktor dan monitor yang berkata.

Bangsa-Bangsa Bersatu berjanji ia akan menyiasat pengeboman kimia itu sebagai jenayah perang dan mesyuarat tergempar Majlis Keselamatan akan diadakan pada Rabu.

Balai Cerap Syria bagi Hak Asasi Manusia berkata serangan itu menyebabkan mangsa tercekik atau pengsan dan mulut berbuih mulut.

Sumber-sumber perubatan yang menyifatkan, daripada gejala tersebut adalah tanda-tanda bahawa gas telah digunakan.

Gabungan Kebangsaan Kumpulan Pembangkang Syria, menuduh pesawat rejim menjalankan serangan itu, dan berkata tentera menggunakan gas yang sama dengan sarin.

Tentera Syria sebaliknya menafikan tuduhan itu dalam satu kenyataan, berkata tentera “menafikan menggunakan mana-mana agen toksik atau kimia di Khan Sheikhoun hari ini, dan ia tidak dan tidak akan menggunakannya di mana-mana sahaja”.

Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres telah ‘sangat terganggu’ dengan serangan itu.

Jurucakap beliau berkata, sambil menambah bahawa PBB adalah “kini tidak dalam kedudukan untuk mengesahkan laporan ini.”

Serangan tersebut menandakan serangan kimia dahsyat di Syria sejak gas sarin membunuh beratus-ratus orang awam di Ghouta berhampiran ibu negara Damsyik pada Ogos 2013.

Negara-negara Barat berkata rejim Syria bertanggungjawab terhadap serangan itu 2013.

Pusat Media Idlib merakamkan imej serangan Selasa lalu itu yang telah dikongsi secara meluas pada media sosial, menunjukkan mangsa sedang dirawat oleh pasukan perubatan dan apa yang kelihatan seperti orang mati, berlaku kebanyakannya kepada kanak-kanak.

Seseorang anggota White Helmets, sekumpulan penyelamat yang beroperasi di kawasan-kawasan yang dikuasai pemberontak, memberitahu Al Jazeera bahawa sehingga 300 orang cedera.

Penduduk tempatan berkata, serangan itu bermula pada awal pagi, ketika mereka mendengar, kapal terbang di langit diikuti dengan siri letupan kuat.

Selepas itu orang ramai serta merta mula menunjukkan gejala, tanda-tanda kesihatan sebagaimana dinyatan.

Mereka berkata mereka tidak dapat mengenal pasti pesawat terbabit kerana kedua-dua jet Syria dan Rusia telah mengebom kawasan itu sebelum ini.

Namun begitu, Kementerian Pertahanan Rusia menafikannya mereka bertanggungjawab, memberitahu agensi berita bahawa mereka tidak menjalankan pengeboman di kawasan itu pada Selasa.

Perdana Menteri Turki Binali Yildirim berkata negaranya berharap PBB akan menghukum pelaku serangan di atas nama kemanusiaan.

“Penyembelihan tidak berperikemanusiaan di Idlib, Syria pagi ini, malangnya, mengejutkan kita semua secara mendalam,” katanya.

Britain dan Perancis juga menggesa usaha diperbaharui di Majlis Keselamatan bagi menyiasat orang-orang di belakang penggunaan gas toksik dalam perang untuk dipertanggungjawabkan.

Cubaan tersebut telah berulang kali disekat oleh Rusia, sekutu utama Syria dan ahli majlis mempunyai kuasa veto.

“Ini jelas satu jenayah perang, Saya menyeru kepada ahli-ahli Majlis Keselamatan yang sebelum ini telah menggunakan vetoes mereka untuk mempertahankan tidak dapat dipertahankan untuk menukar kursus mereka.” Duta British Matthew Rycroft

Amerika Syarikat berkata Assad mesti bertanggungjawab atas serangan senjata kimia itu dan menuntut Rusia dan Iran membawa sekutu mereka ke muka pengadilan.

Presiden Perancis Francois Hollande menuduh kerajaan Syria melakukan pembunuhan beramai-ramai.

“Sekali lagi rejim Syria akan menafikan bukti tanggungjawab untuk pembunuhan beramai-ramai ini,” katanya dalam satu kenyataan.

Telah tiga kali sebelum ini , penyiasatan PBB mendapati tentera Syria bersalah menggunakan senjata kimia.