Satu Pertiga Diplomat Rusia Adalah Perisik – Sweden

616

Perkhidmatan Keselamatan Sweden, juga dikenali sebagai Sapo, menuduh satu pertiga daripada kakitangan diplomatik adalah perisik Rusia ditempatkan di merata negara Sweden.

Wilhelm Unge, Ketua Penganalisis Sapo, berkaya kepada pemberita Sweden di ibu pejabat agensi perisikan di Sweden itu pada Rabu bahawa pegawai-pegawai perisikan Rusia adalah “sangat berpendidikan dan sering lebih muda dari semasa era Soviet lalu.

Mereka bermotivasi, berorientasikan matlamat dan kompeten dari segi sosial.

Unge mendakwa terdapat beratus-ratus pegawai perisikan Rusia di sekitar Eropah dan Barat.

“Mereka melanggar wilayah kami setiap hari … Apa yang penting ialah bahawa kira-kira satu pertiga daripada kakitangan diplomatik Rusia pada hakikatnya tidak diplomat, tetapi pegawai-pegawai perisikan,” katanya.

Beliau juga mendakwa bahawa pegawai perisikan Rusia mensasarkan tiga lokasi di Sweden: Kedutaan Rusia di Stockholm, Ketua Konsulat di Gothenburg dan perwakilan perdagangan di Lidingo, sebuah pulau di kepulauan di Stockholm.

Kedutaan Rusia di Stockholm enggan mengulas mengenai dakwaan itu ketika ditemui.

Perkhidmatan Keselamatan Sweden mengeluarkan laporan 2014 berkait anti pada keganasan dan
pengintipan pada hari Rabu di mana ia digambarkan sebagai negara China, Iran dan Rusia sebagai “ancaman terbesar terhadap kecerdasan Sweden.”

Sweden menuduh Rusia pada bulan Oktober tahun lepas mempunyai kapal selam di bawah perairan wilayah Sweden.

Rusia jurucakap Kementerian Pertahanan Igor Konashenkov kemudian menuduh kerajaan Sweden mencetuskan ketegangan di kawasan Laut Baltik.