Roket Ditembak Dari Sinai, Melanda Eshkol, Israel

3964

Sebuah roket dilepaskan pada hari Isnin dari semenanjung Sinai Mesir ke selatan Israel, menurut tentera Israel.

“beberapa detik lalu, peluru dilancarkan dari Semenanjung Sinai dan melanda Majlis Daerah Eshkol,” kata seorang jurucakap tentera berkata di Twitter.

Tiada kecederaan dilaporkan dan tidak ada pihak yang mengaku bertanggungjawab terhadap serangan itu sertta pihak berkuasa Mesir masih belum mengulas tentang kejadian itu.

Serangan itu dibuat beberapa jam selepas Israel memutuskan untuk menutup sempadan dengan Mesir di tengah-tengah kejadian dua pengeboman gereja yang membunuh lebih daripada 40 orang di utara Mesir.

Pihak berkuasa Mesir telah mengisytiharkan keadaan darurat selama tiga bulan berikutan serangan, yang mana diakui oleh ISIL kumpulan pengganas.

Sinai telah kekal menjadi pusat pemberontakan militan maut sejak 2013, apabila Mohamed Morsi, presiden pertama Mesir bebas-dipilih, digulingkan dalam rampasan kuasa tentera berdarah.

Dalam hampir empat tahun sejak rampasan kuasa itu, beratus-ratus anggota keselamatan Mesir telah terbunuh di seluruh Semenanjung yang bergolak.

Sementara itu, tentera Mesir terus melancarkan kempen sengit yang melibatkan unsur-unsur kedua-dua pihak polis dan tentera, terhadap apa yang mereka sifatkan sebagai ‘kumpulan pengganas’ berpangkalan di Sinai.

Pihak berkuasa yang disokong tentera Mesir mengatakan mereka berjuang menentang pengganas di Wilayah Sinai satu Kumpulan itu yang dipercayai mempunyai kaitan dengan kumpulan pengganas ISIL.