Presiden Baru Filipina Sokong Undang-undang Autonomi Kepada Umat Islam Di Selatan

2224

Presiden baru Rodrigo Duterte telah menyokong rang undang-undang autonomi dibawa oleh bekas kumpulan pejuang terbesar Filipina, MILF.

Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) telah menolak mengemukakan Undang-undang Asas Bangsamoro (BBL), yang mana telah memeterai perjanjian damai, ditandatangani dengan pemerintah pada tahun 2014.

Walau bagaimanapun, usaha BBL yang akan menggantikan Wilayah Autonomi semasa Islam Mindanao dengan rantau Bangsamoro yang lebih inklusif, telah terhenti apabila Kongres ditangguhkan untuk berkempen pilihan raya Mei 9 lalu.

Maguindanao Rodrigo Duterte“Saya bersedia untuk memberi laluan kepada BBL kecuali isu membabitkan perlembagaan yang kontroversi dan tidak boleh diselesaikan dengan perjanjian antara presiden [dan MILF],” katanya ketika mengadakan lawaran rasmi ke kem tentera di wilayah Maguindanao selatan, pada pada Jumaat.

Duterte, pemimpin pertama negara dari selatan pulau Mindanao berkata, peruntukan itu boleh diteruskan kecuali mengenai penubuhan pasukan tentera dan polis di rantau terbabit.

Beliau memberi amaran terhadap penguraian “rantaian perintah” dan menegaskan bahawa undang-undang mesti mematuhi perlembagaan negara Filipina dan diluluskan oleh Kongres.

“Dengan kata lain, negara ini akan sentiasa, perlu hanya mempunyai seorang lelaki (Presiden) yang akan mengawal,” katanya.

Sehubungan itu, beliau memuji kepimpinan MILF berdiri teguh dengan janji-janji mereka di bawah proses damai yang sedang berjalan dan untuk memberi kepada “kedamaian satu lagi peluang rundingan”.

28_peace-bangsamoro“Bagi orang-orang yang mahukan keamanan, kita akan (sambut) keluar. Saya bersedia untuk mengalah BBL kecuali yang ditetapkan perlembagaan, “tegasnya.

“Saya hanya akan memberikan itu dan begitu juga dengan Nur Misuari,” kata beliau merujuk kepada pemimpin yang lari daripada Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF), yang berpecah dari MILF.

Misuari hidup dalam buangan di wilayah pulau Sulu sejak pengepungan kumpulannya bandar kebanyakannya Kristian Zamboanga pada 9 September, 2013, yang mengakibatkan lebih 200 orang mati, termasuk ahli-ahli MNLF, polis dan pasukan tentera serta menjadika seramai lebih 120,000 orang sebagai pelarian.

Puak MNLF beliau menganggap perjanjian damai 2014, MILF dengan kerajaan satu pengkhianatan terhadap perjanjian yang diusahakan oleh OIC pada 1996.

154190194“apa yang saya berkata (kaksud) demikian adalah (tidak apa) jika memberikan kepada mereka sebahagian daripada wilayah , kita ada cukup tanah di Filipina,” Duetrte menegaskan.

“Filipina adalah luas … Dan kita boleh mewujudkan zon industry.”tambahnya

Perjanjian Damai 2014 ditandatangani MILF dengan pentadbiran bekas Presiden Benigno Aquino III dengan 17 tahun rundingan dan menamatkan konflik bersenjata selama puluhan tahun di selatan negara itu.

Awal minggu ini, Penasihat Presiden bagi Proses Damai Jesus Dureza bertemu dengan Pengerusi MILF Al-Hajj Murad Ebrahim di Kem Darapanan di Maguindanao, kubu utama kumpulan itu.

Mereka mengumumkan bahawa 10 anggota pasukan pelaksana kerajaan-MILF, akan meneruskan Proses Keamanan Bangsamoro di Kuala Lumpur awal bulan depan.

https://youtu.be/yUPjm9N3G30