Polis Perancis Paksa Wanita Islam Berbogel

3598

Gambar-gambar tersebar meluas di alam maya, menunjukkan polis Perancis lengkap bersenjata sedang memaksa seorang wanita Islam menanggalkan ‘burkini’di pantai yang melarang pemakaian pakaian mandi itu.

wanita dipaksa bogel4Imej polis yang sedang menghadap wanita di Nice pada Selasa memaparkan sekurang-kurangnya empat anggota berdiri di hadapan seorang wanita yang sedang berbaring di pantai bandar Promenade des Anglais, lokasi kejadian serangan lori Hari Bastille bulan lalu.

Setelah mereka tiba, wanit itu membuang pakaian menutup seluruh badan berwarna biru, dengan salah seorang pegawai, untuk mengambil nota atau samada mengeluarkan denda segera.

Saman yang dikenakan keatas wanita itu, yang dilihat oleh agensi berita Perancis AFP, bertulis bahawa beliau tidak memakai “pakaian menghormati akhlak yang baik dan sekularisme”.

“Saya sedang duduk di pantai dengan keluarga saya,” kata pemain wanita berusia 34 tahun yang hanya memberikan nama pertamanya, sebagai ‘Siam’.

wanita dipaksa bogel3Beliau adalah bekas pramugari dari Toulouse yang ahli keluarganya telah menjadi rakyat Perancis untuk sekurang-kurangnya tiga generasi.

“Saya tidak merancang untuk berenang, hanya untuk mencelup kaki saya, “kata Siam, yang memakai celana ketat, bahagian, dan tudung.

Seorang aksi di tempat kejadian, Mathilde Cousin, mengesahkan kejadian itu.

“Perkara yang menyedihkan adalah bahawa pilis menghambat wanita (memakai burkini) ‘pulang’, dan ada yang bertepuk tangan menyokong polis,” katanya.