Pihak Berkuasa India Pohon Rampas Harta Dr. Zakir Di Malaysia

1382

MUMBAI – India telah mengemukakan permohonan kepada mahkamah khas di Mumbai meminta izin untuk merampas beberapa harta yang dimiliki oleh pendakwah Dr. Zakir Naik di Malaysia.

Keputusan itu diambil oleh Direktorat Penguatkuasaan (ED), agensi memerangi jenayah kewangan India, yang memfailkan permohonan itu dengan Pencegahan Khas Wang Haram Akta Mahkamah minggu lepas.

“Kami telah berpindah mahkamah memohon pengeluaran surat ‘rogatori’ untuk melampirkan beberapa sifat aset Zakir Naik, yang kita telah dikenal pasti di Malaysia,” lapor agensi berita Press Trust of India memetik kata peguam khas ED kendi Venegaonkar.

Surat tersebut adalah permintaan rasmi daripada mahkamah di negara itu, untuk mendapatkan bantuan kehakiman daripada mahkamah negara lain.

Dr Zakir telah dituduh menyemai kebencian melalui ucapan provokatif beliau, pembiayaan aktiviti pengganas dan pengubahan wang haram.

Pada April lalu, mahkamah mengeluarkan satu waran tidak boleh diikat jamin terhadap beliau bagi kes pengubahan wang haram.

Pemerintah India mendakwa beliau melarikan diri ke Arab Saudi selepas pihak berkuasa memulakan siasatan ke atasnya dan pertubuhan bukan kerajaan beliau , Yayasan Penyelidikan Islam Untuk Propaganda Keganasan.

Delhi juga sedang berusaha membuat keganasan terhadap Dr Zakir, dilaporkan berdasarkan keterangan kira-kira 50 suspek pengganas dan banduan yang direkodkan daripada pelbagai penjara, yang yang ditangkap memetik doktor perubatan itu, sebagai sumber inspirasi.

Bagaimanapun, Dr Zakir telah menafikan dakwaan bahawa beliau adalah seorang pengganas dan berkata beliau bersedia untuk pergi ke mahkamah, dengan syarat ia adalah di mahkamah antarabangsa atau Malaysia, untuk membuktikan dia tidak bersalah.

Walaupun menjadi ‘pelarian’ di India, Dr Zakir telah keluar masuk Malaysia, memberi ceramah dan motivasi agama.

Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Ahmad Zahid Hamidi mendedahkan pada April bahawa beliau telah mempunyai status penduduk tetap di Malaysia selama lima tahun.

Dr Zakir telah disambut oleh beberapa ulama kanan di Malaysia, dan juga bertemu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tahun lepas.

Kuliahnya di Kuala Lumpur, Terengganu dan Melaka tahun lepas mencetuskan kemarahan pelbagai pihak, termasuk parti-parti komponen Barisan Nasional, selepas pihak berkuasa dan kerajaan membenarkan pendakwah untuk meneruskan berceramah.

Kerajaan negeri Terengganu tahun lepas telah menawarkan tanah untuk menubuhkan pusat penyelidikan Islam, tetapi dia ditolak oleh beliau.