Pensyarah Universiti diculik CIA Setahun Lalu, Kembali

885

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita29/amiri-cp9049612.jpgTeheran – Seorang pensyarah sebuah universiti Iran yang telah hilang selama lebih dari satu tahun memberitahu wartawan Khamis 15 Julai, beliau tekah diculik oleh CIA dan penculikan itu adalah sebahagian daripada kempen AS untuk menambah tekanan politik ke Iran .

Shahram Amiri , 32 , (Gambar kiri) yang tiba di Tehran pada awal pagi , berkata, beliau diculik ketika menziarahoi Arab Saudi pada bulan Jun tahun lalu .

” Saya diculik oleh Amerika Syarikat dan Arab Saudi agen perkhidmatan cerdas di depan hotel saya di kota Madinah ( di Arab Saudi ) saya dipindahkan ke tempat yang tidak dikenali di Arab Saudi .. Saya disuntik (dengan dadah) sehingga tidak sedarkan diri,.

“Lalu mereka membawa saya ke Amerika dengan pesawat tentera , “kata Amiri , yang bertugas di Malek Ashtar Universiti, Iran sebelum hilang.

Laporan media Barat media mengatakan beliau adalah ialah pegawai Pertubuhan Tenaga Atom Iran, atau IAEO.

Namun katanya, beliau hanyalah seorang pengkaji biasa di sebuah universiti, yang tidak terlibat dengan kerja khusus dan tidak mempunyai maklumat sulit.

Menurut Amiri, beliau disoal siasat dan disiksa oleh agen – agen AS dan Israel yang ingin mendapat rahsia maklumat tentang projek- projek nuklear Iran .

” Dalam dua bulan pertama di Amerika Syarikat , saya menjadi sasaran tekanan mental dan psikologi yang paling teruk dan penyiksaan oleh para penyoal siasat CIA , “kata Amiri .

Beliau turut mendedahkan, beliau ditawrkan sebanyak RM50 juta untuk terus tinggal di Amerika.

Katanya, Amerika telah mendesaknya untuk mengumumkan bahawa ia telah membawa komputer riba yang mengandungi maklumat tentang program nuklear Iran yang sensitif .