Pemimpin Protes Sudan, Tentera, Menandatangani Perjanjian Peralihan Kerajaan

571

Gabungan parti pembangkang utama Sudan dan dewan tentera yang memerintah secara rasmi menandatangani perjanjian pembahagian kuasa, membuka jalan bagi peralihan kepada kerajaan yang dipimpin oleh orang awam.

‘Perjanjian mercu tanda’ yang ditandatangani pada hari Sabtu di ibukota Khartoum dibuat selepas rundingan yang Panjang, berikutan penggulingan pemimpin lama Presiden Omar al-Bashir ekoran protes massa.

Perjanjian itu ditandatangani antara Mohamed Hamdan Dagalo, timbalan ketua Majlis Ketenteraan Peralihan (TMC), dan Ahmed al-Rabie, yang mewakili kumpulan Payung Kebebasan dan Perubahan.

Upacara itu dihadiri oleh ketua negara, perdana menteri dan penghormatan dari beberapa negara, termasuk Perdana Menteri Ethiopia Abiy Ahmed dan Presiden Sudan Selatan Salva Kiir.

Perjanjian perkongsian kuasa akan mewujudkan majlis berdaulat dan tentera bersama untuk memerintah selama lebih dari tiga tahun sehingga pilihan raya dapat diadakan.

Di bawah perjanjian itu, seorang ketua tentera akan mengetuai majlis 11 anggota untuk 21 bulan pertama, diikuti oleh seorang pemimpin awam untuk 18 tahun yang akan datang. Ia juga akan menubuhkan sebuah kabinet yang dilantik oleh aktivis dan badan perundangan.

Dewan Suruhanjaya Sudan akan memasukkan ketua TMC Abdel Fattah al-Burhan, timbalan Dagalo dan Leftenan Jeneral Yasser Al-Atta, jurucakap TMC kepada Sky News Arabia.

Di bawah perjanjian itu juga majlis berdaulat itu akan memasukkan lima ahli yang dipilih oleh TMC, lima dipilih oleh gabungan pembangkang utama, dan satu yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak.

Dua anggota tentera akan dinamakan pada masa akan datang, kata Shams El Din Kabbashi.

Selain itu, perjanjian tersebut juga termasuk penubuhan penyiasatan bebas terhadap tindakan keras para penunjuk perasaan oleh pasukan keselamatan.

Pada bulan Jun, askar-askar menyerang pasukan utama penunjuk perasaan di luar ibu pejabat tentera di Khartoum, membunuh berpuluh-puluh orang dan menjejaskan peralihan rapuh menjadi krisis.