Pembikin Filem Muslim Amerika Bimbang Perpecahan Umat

2151

Penerbit filem Amerika dan penyair Michael Wolfe melahirkan kebimbangan terhadap perpecahan yang ssemakin ketara di kalangan umat islam di Malaysia.

Wolfe, yang memeluk Islam lebih 20 tahun lalu, sentiasa berjalan ke seluruh dunia terutama di antara Utara dan Afrika Barat, mendakwa bahawa ia adalah wajar bagi agama global seperti Islam mempunyai ungkapan yang berbeza.

“Islam telah berbanding banyak kali untuk membersihkan aliran air ke atas batu berwarna berbeza dalam sungai,”

michael_wolfe_840_630_100“Kadang-kadang ia kelihatan merah, kadang-kadang ia kelihatan hijau, kadang-kadang ia kelihatan kuning. Tetapi ia adalah semua air. Ia adalah Islam. ” Katanya kepada akhbar The Malay Mail Online

Tetapi Wolfe mengakui untuk melanggani pluralisme agama, hasil daripada yang datang dari sebuah negara di mana orang yang berlainan warna, bahasa, dan kepercayaan boleh mencari jalan untuk wujud bersama dengan satu sama lain.

Untuk itu, Wolfe ditubuhkan Perpaduan Productions Foundation (UPF) pada tahun 1999, sebuah pertubuhan bukan keuntungan yang bertujuan untuk memupuk persefahaman antara agama dan antara budaya.

Sejak itu, UPF telah menghasilkan sembilan dokumentari yang memenangi anugerah pada tema Islam, dengan filem penuh panjang pertama yang dikenali sebagai “Muhammad: Warisan Nabi”, dokumentari televisyen selama dua jam.

Sepanjang tahun lepas, Putrajaya, yang menyekat perlaksanaan perundangan fekah sunni Islam, telah meningkatkan pula kempen menentang ajaran Syiah dan pengikut di Malaysia.

Beliau mendakwa, Syiah adalah cawangan kedua terbesar Islam dan diamalkan oleh anggaran 15 peratus daripada 1.5 bilion umat Islam di seluruh dunia, tetapi dianggap sebagai sesat oleh Malaysia.

Menurutnya, Malaysia juga kini sedang bergelut dengan konflik agama sukar dikawal di antara orang Islam dan Kristian dengan isu Kalimah “Allah”, perkataan Arab untuk Tuhan.

Menyedari bahawa pluralisme agama adalah diejek di Malaysia, Wolfe menyatakan bantahan beliau dakwaan bahawa Islam mesti diletakkan di mercu yang lebih tinggi daripada agama-agama lain.

“Saya fikir kita perlu menerima perbezaan yang telah Allah jadikan di bumi dan bersabar,”

“Jika kita mahu membuktikan bahawa satu cara adalah lebih baik daripada yang lain, kemudian menunjukkan kepada saya yang baik. Tunjukkan saya berapa banyak lebih baik yang anda boleh lakukan daripada kumpulan-kumpulan lain, itulah yang Al-Quran meminta. “jelasnya.