Para Pegawai PBB Zahirkan Kebimbangan Tentang Krisis Yaman

133

Pegawai kanan PBB menyatakan kebimbangan mereka terhadap keadaan di Yaman, sambil meminta masyarakat antarabangsa untuk membantu dan pihak-pihak yang berkaitan melindungi orang awam, dan kanak-kanak khususnya dalam perang yang melanda perang negara.

Memerhatikan bahawa perang selama enam tahun ‘membayangi segalanya’ di negara Asia Barat, Ketua Kemanusiaan PBB Martin Griffith memberitahu mesyuarat Majlis Keselamatan bahawa perang berlanjutan sekian lama.

Menurutnya, badan dunia itu bimbang terhadap perkembangan terkini, termasuk serangan ‘Ansar Allah’ yang dahsyat di Marib dan pertempuran antara hampir 50 yang lain Barisan hadapan.

“Permusuhan tahun ini setakat ini dilaporkan membunuh atau mencederakan lebih dari 1.200 orang awam,” katanya, pada hari Isnin

Penolong Setiausaha Agung untuk urusan politik dan pembinaan perdamaian, Khaled Mohamed Khiari menyatakan keprihatinannya terhadap keadaan politik di negara itu.

“Sayangnya, sejak sesi Majlis PBB terakhir berkait Yaman tidak ada kemajuan lebih lanjut dalam upaya PBB untuk mencapai kesepakatan berdasarkan rencana empat perkara yang disampaikan kepada pihak terlibat,

“gencatan senjata nasional, pembukaan semula lapangan terbang Sanaa, pelonggaran sekatan aliran bahan bakar dan komoditi lain melalui pelabuhan Hodeidah, dan penyambungan semula rundingan politik tatap muka antara pihak bertelagah Yaman, tidak dapat direlisasi,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif Tabung Kanak-kanak PBB (UNICEF) berkata, lebih daripada enam tahun yang lalu, orang dewasa memulakan perang di Yaman.

“Mereka melakukannya walaupun mengetahui jumlah korban yang mengerikan yang menimpa konflik ke atas kanak-kanak,” kata Henrietta Fore, pada pertemuan yang sama.

“Perang di Yaman, sekarang pada tahun ketujuh, telah mewujudkan krisis kemanusiaan terbesar di dunia – yang menjadi lebih teruk akibat kesihatan awam dan akibat sosioekonomi dari wabak COVID-19,” tambah Henrietta Fore.

Fore turut menggesa pihak-pihak terbabit, untuk melakukan segala kemungkinan untuk menjaga keselamatan anak-anak dan mematuhi kewajiban undang-undang mereka untuk menjauhkan mereka dari garis perang.

“Saya ingin menekankan bahawa menghormati dan melindungi pendidikan, termasuk sekolah, pelajar dan guru adalah sangat penting bagi anak-anak dan remaja Yaman. Kami tetap prihatin terhadap keparahan dan kekerapan ancaman dan serangan terhadap pendidikan dan penggunaan sekolah untuk tentera tujuan, ” katanya

Oleh itu, Martin Griffith yang juga mantan utusan PBB di Yaman meminta para penderma meningkatkan sumbangan mereka untuk memastikan dana diagihkan secukupnya. di pelbagai sektor.