Palestin Letak Jawatan Liga Arab, Protes ‘Normalisasi’

121
Riyad al-Maliki

Palestin telah berhenti daripada jawatan Pengerusi Liga Arab yang disandangnya, sebagai kecaman kepada organisasi itu yang tidak menghormati perjanjian Arab untuk tidak menjalin hubungan rasmi dengan Israel.

Menteri Luar Riyad al-Maliki pada hari Selasa berkata, rakyat Palestin melihat perjanjian yang ditandatangani oleh Emiriah Arab Bersatu dan Bahrain dengan Israel di Washington seminggu lalu sebagai satu pengkhianatan.

Tegasnya, tindakan itu menjadi tamparan bagi usaha mereka untuk mendapatkan sebuah negara merdeka di wilayah yang dijajah Israel.

Sebelumnya, awal bulan ini, Palestin gagal meyakinkan Liga Arab untuk mengutuk negara-negara yang memecahbelahkan dan menormalkan hubungan dengan Israel.

Palestin seharusnya mempengerusikan mesyuarat Liga Arab selama enam bulan akan datang, tetapi Riyad al-Maliki memberitahu sidang akhbar di kota Ramallah, bahawa negara itu tidak lagi mahukan kedudukan tersebut.

“Palestin telah memutuskan untuk mengakui haknya untuk mengetuai dewan Liga [menteri luar negeri] pada sesi semasa. Tidak ada kehormatan untuk melihat orang Arab bergegas menuju normalisasi selama presidennya, ” kata Riyad Maliki.

Dalam ucapannya, dia tidak menyebut negara UAE dan Bahrain, negara-negara Arab Teluk yang berkongsi dengan Israel tentang kebimbangan terhadap Iran.

Riyad berkata bahawa Setiausaha Agung Liga Arab Ahmed Aboul Gheit telah dimaklumkan mengenai keputusan Palestin.