AS Mungkin Terlibat Dalam Pembunuhan Beramai-ramai Di Iraq

1625

Komander Amerika Syarikat (AS) di Iraq pada Selasa mengakui kemungkinan bahawa gabungan diketuai Amerika Syarikat itu memainkan peranan dalam letupan di Mosul yang membunuh ramai orang awam bulan ini.

Namun, Leftenan Jeneral Steve Townsend berkata, siasatan sedang dijalankan dan ISIL juga mungkin untuk dipersalahkan.

“Penilaian awal saya adalah bahawa kita mungkin mempunyai peranan dalam kemalangan jiwa ini…… Apa yang saya tidak tahu adalah adakah mereka [orang awam] berkumpul di sana oleh musuh?,

“Kami masih perlu membuat beberapa penilaian yang perlu dilakukan,” ujarnya

Pendapat yang bercanggah telah muncul sejak letupan Mac 17 di daerah al-Jadida di barat Mosul, di mana tentera Iraq yang disokong oleh Amerika Syarikat menerajui serangan gabungan udara untuk membersihkan ISIL dari bandar kedua Iraq itu.

Penyiasat sudah berada di Mosul untuk menentukan sama ada serangan adalah dari pakatan diketuai Amerika Syarikat atau hasil dari bahan letupan ISIL yang memusnahkan bangunan dan mungkin telah membunuh lebih daripada 200 orang.

“Tanggapan awal saya adalah musuh yang mempunyai campur tangan dalam hal ini. Dan juga ada kemungkinan bahawa serangan kami mempunyai beberapa peranan di dalamnya,

“Saya rasa ia mungkin akan menjadi beberapa jenis kombinasi (kesimpulan). Tetapi anda tahu apa, saya tidak boleh benar-benar mengatakan dengan pasti dan kita hanya perlu membiarkan siasatan di luar sana,” kata Townsend.

Lebih daripada 300 orang awam terbunuh di barat Mosul sejak tentera Iraq dan gabungan itu diketuai Amerika Syarikat bermula bulan lalu membuat serangan menolak ISIL daripada kubu terakhir di Iraq.

PBB berkata pada hari Selasa, sambil menambah jumlah korban boleh melebihi 400 jika pembunuhan baru disahkan.

“Ini adalah tindakan yang kejam mengeksploitasi orang awam untuk memenuhi tujuan sendiri, dan jelas tidak punya rasa cemas apabila sengaja meletakkan mereka dalam bahaya,

“Strategi [ISIL] menggunakan kanak-kanak, lelaki dan wanita untuk melindungi diri mereka daripada serangan adalah pengecut dan memalukan. Ia melanggar standard yang paling asas martabat manusia dan moral,” kata Pesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia PBB Zeid Ra’ad al-Hussein dalam satu kenyataan.

Beratus-ratus beribu-ribu lagi orang awam masih terperangkap di barat Mosul selepas tentera Iraq dan Amerika Syarikat berjaya menawan semula timur bandar itu dari ISIL pada bulan Januari.