Mesir Menambah Lagi Hukuman Kepada Morsi

1285

Mahkamah Mesir menambah lagi hukuman bekas Presiden Mohamed Morsi dengan penjara seumur hidup atas tuduhan mengintip untuk Qatar.

Morsi, bersama-sama dengan 10 defendan yang, dituduh oleh pihak berkuasa yang disokong tentera Mesir mengintip untuk Qatar dan membocorkan dokumen rahsia kepada negara Teluk itu pada tahun penggalnya sebagai presiden.

Semasa sesi perbicaraan pada Sabtu lalu, mahkamah mengesahkan hukuman mati terhadap enam defendan kerana didakwa mengintip untuk Qatar.

Mahkamah juga menjatuhkan tiga defendan, termasuk Morsi, penjara seumur hidup untuk mengintip bagi negara Teluk itu.

Bekas presiden dan beberapa defendan lain juga telah dikenakan hukuman penjara jangka 15 tahun masing-masing untuk didakwa membocorkan dokumen kepada Qatar.

Screenshot (567)Keputusan Sabtu ini masih tertakluk kepada rayuan.

Pemimpin pertama Mesir yang dipilih secara demokratik, Morsi digulingkan oleh tentera di dalam rampasan kuasa tentera 2013, selepas hanya satu tahun di pejabat, berikutan bantahan terhadap kepimpinan beliau.

Beliau sejak itu telah dijatuhkan pelbagai hukuman dengan penjara seumur hidup dan hukuman mati untuk “persepakatan melawan Mesir”, dengan tuduhan berpakat bersama kumpulan Palestin Hamas dan Hizbullah Lubnan untuk memecah keluar dari penjara pada tahun 2011.

Beliau juga telah dihukum dengan hukuman penjara 20 tahun kerana didakwa melakukan pembunuhan.

Bekas presiden juga menghadapi tuduhan “menghina” badan kehakiman Mesir.

Morsi dan bersama defendan lain, serta beberapa orang pemerhati bebas, berkata hukuman tersebut didorong politik.

Sejak penyingkiran Morsi, pihak berkuasa Mesir telah melancarkan tindakan keras pada kumpulan Ikhwan al-Muslimin dan membunuh ribuan ahli dan penyokong Ikhwan serta memenjarakan puluhan ribu yang lain.

Sementara hubungan antara Kaherah dan Doha telah menjunam teruk.