Mahkamah Rayuan Utama Mesir Batalkan Nama Morsi Dalam Senarai Pengganas

1657

Mahkamah rayuan utama Mesir telah membatalkan keputusan yang meletakkan lebih daripada 1,500 orang dalam senarai pengganas nasional, termasuk bekas presiden negara yang dipilih secara demokratik Mohamed Morsi yang digulingkan pada tahun 2013.

Mahkamah Kasasi mengembalikan semula kes itu ke mahkamah rendah untuk pertimbangan kembali, media tempatan melaporkan pada hari Rabu.

Langkah terkini adalah sebagai tindak balas kepada beberapa kes rayuan yang difailkan oleh defendan, kebanyakannya mereka tergolong dalam organisasi Ikhwanul Muslimin yang dilarang .

Antara mereka yang merayu ialah bintang bola sepak yang berpengalaman Mohamed Aboutrika yang mula-mula diletakkan dalam senarai tahun lalu dan dituduh membiayai organisasi itu.

Di bawah undang-undang anti-keganasan yang diluluskan pada tahun 2015 yang dikritik hebat oleh kumpulan hak asasi manusia antarabangsa, mana-mana orang yang telah diletakkan dalam “senarai pengganas” adalah tertakluk kepada larangan perjalanan dan berhadapan dengan pasport serta aset mereka dibeku selama tiga tahun.

Ikhwanul Muslimin telah diharamkan berikutan penggulingan Morsi pada bulan Julai 2013 dalam rampasan kuasa yang dipimpin oleh Jeneral Abdel Fattah el-Sisi, menjadi presiden negara itu setahun kemudian.

Sisi dilantik semula sebagai presiden Mac tahun ini.

Tidak jelas pada peringkat ini sama ada Ikhwanul Muslimin sebagai sebuah organisasi telah dikeluarkan dari senarai keganasan atau sama ada langkah terbaru itu hanya berkaitan dengan individu-individu sahaja.

seorang profesor sains politik di Universiti Long Island di New York Dalia Fahmy, berkata keputusan itu sangat bersifat politik.

“Secara teknikal, mereka sangat sedikit,” katanya kepada Al Jazeera.

“Para tahanan politik ini akan tetap berada di penjara tanpa bantuan undang-undang, sementara Sisi dan pentadbirannya yang menindas cuba mendapat perhatian pada adegan internasional yang menjawab tuduhan pelanggaran Hak Asasi Manusia.”

Mahkamah tidak menyelesaikan masalah itu, sebaliknya ia merujuknya ke mahkamah rendah yang lain, sebab itu keputusan itu tidak dapat diperiksa melalui “lensa undang-undang,” kata Fahmy.

Sejak rampasan kuasa 2013, tindakan keras polis menentang Ikhwanul Muslimin, yang mempertahankan bahawa organisasi itu aman, telah menyebabkan beratus-ratus tewas dan berpuluh ribu di penjara, kebanyakannya di bawah undang-undang anti-protes yang keras.

Kerajaan Mesir sejak itu telah secara sistematik menyasarkan wartawan, aktivis terkemuka dan pengkritik Sisi.

Sejak penyingkirannya, Morsi telah diuji dalam beberapa kes yang berbeza.

Pada April 2015, dia dihukum 20 tahun atas tuduhan menahan penangkapan dan penyeksaan penunjuk perasaan dalam pertempuran di luar istana presiden pada tahun 2012.

Pada September 2016, dia dijatuhkan hukuman penjara 25 tahun lagi atas tuduhan melepaskan perisikan ke Qatar . Dan pada Disember 2017, Morsi juga dihukum tiga tahun atas tuduhan menghina badan kehakiman.