Lebih Suku Juta Banjiri Al-Quds, Jumaat Terakhir Ramadan 1440H

1230

Lebih suku juta umat Islam Palestin berkumpul di Masjid Al-Aqsa di Jerusalem, pada hari Jumaat terakhir bulan Ramadaan, kelmarin.

Lelaki berusia lebih 40 tahun, kanak-kanak di bawah umur 12 tahun dan wanita dari semua peringkat umur dibenarkan oleh pihak berkuasa Israel untuk masuk ke Baitulmuqaddis Timur tanpa izin.

“Seramai 260,000 jemaah Palestin muncul untuk menunaikan solat di Al-Aqsa untuk Jumaat Ramadan yang lalu,” kata Sheikh Azzam al-Khatib, ketua pengarah Waqf Baitul Maqdis, kepada Anadolu Agency (AA).

Menurut al-Khatib, para jamaah masih sampai di laman ikonik untuk menandai ‘Laylat al-Qadr’, yang memperingati wahyu pertama Al-Quran kepada Nabi Muhammad.

Sementara itu, polis Israel meningkatkan keamanan di kompleks Masjid Al-Aqsa, mengerahkan beratus-ratus tentera di dalam dan sekitar Kota Lama Yerusalem.

Israel telah menduduki Jerusalem Timur secara haram, di mana Al-Aqsa terletak, sejak Perang Arab-Israel 1967. Dalam pergerakan yang tidak pernah diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa, Israel mencaplok seluruh bandar pada tahun 1980, mendakwa ia sebagai modal “abadi dan tidak berbelah” negara Yahudi yang menyatakan dirinya sendiri.

Pada Disember 2017, Presiden AS, Donald Trump memecah dasar politik dua dekad untuk mengiktiraf Jerusalem sebagai modal Israel dalam langkah yang mendorong rakyat Palestin untuk memotong semua hubungan dengan pentadbirannya.

Bagi umat Islam, Al-Aqsa mewakili tapak paling suci ketiga dunia selepas Mekah dan Madinah. Orang Yahudi, untuk bahagian mereka, merujuk kawasan itu sebagai “Gunung Kuil”, mendakwa ia adalah tapak dua kuil Yahudi pada zaman dahulu.

Undang-undang antarabangsa terus memandang kedua-dua Tebing Barat dan Baitulmuqaddis Timur sebagai “wilayah yang diduduki”.

Juma’at terakhir bulan suci Ramadan Muslim juga diperingati sebagai Hari al-Quds.

Solat Jumaat itu hanya beberapa jam selepas seorang remaja Palestin ditembak mati oleh tentera Israel di Tebing Barat yang diduduki ketika dia berusaha menyelinap ke Baitulmuqaddis, dilaporkan berdoa di Al-Aqsa.

Dalam satu kejadian yang berasingan, seorang lagi remaja Palestin menikam dua orang Israel di dalam Kota Lama sebelum ditembak mati oleh keselamatan Israel. Bandar Lama telah menjadi tempat kejadian pelbagai serangan Israel oleh penyerang Palestin dalam beberapa tahun kebelakangan ini, walaupun tenang relatif telah wujud selama beberapa bulan.

Di tempat lain, pasukan Israel menembak dan melukai empat orang Palestina yang mengambil bagian dalam demonstrasi anti-penyelesaian di Tepi Barat yang diduduki, menurut seorang pejabat Palestina.

Penganjur protes Murad Shtewi memberitahu AA bahawa tentera Israel telah menggunakan peluru getah untuk menyebarkan demonstrasi mingguan, menyebabkan sekurang-kurangnya empat rakyat Palestin cedera.

Tentera Israel, Shtewi menambahkan, juga menyerang wartawan yang merangkumi perhimpunan itu dan menyerbu kota Palestin Kafr Qaddum yang berdekatan.

Setiap hari Jumaat, rakyat Palestin merentasi demonstrasi peringkat Tebing Barat yang diduduki untuk memperjuangkan dasar Israel selama beberapa dekad untuk membina penempatan Yahudi hanya di tanah Palestin yang dirampas.

Menurut anggaran, 640,000 peneroka Yahudi kini tinggal di 196 penempatan (dibina dengan kelulusan kerajaan Israel) dan lebih daripada 200 “pos” (dibina tanpa kelulusan) di seluruh Tebing Barat.

Undang-undang antarabangsa menganggap Tebing Barat, termasuk Baitulmuqaddis Timur, sebagai “wilayah yang diduduki” dan menganggap semua aktiviti pembinaan Yahudi yang ada di sana menjadi haram.