Ketegangan Di Semananjung Korea; China Gesa AS Bertahan

2354
FILE - In this Oct. 10, 2010 file photo, North Korea missiles on trucks make its way during a massive military parade to mark the 65th anniversary of the communist nation's ruling Workers' Party in Pyongyang, North Korea. Nuclear-armed North Korea has hundreds of ballistic missiles that can target its neighbors in Northeast Asia but it will need foreign technology to upgrade its arsenal and pose a more direct threat to the United States, U.S. researchers said Tuesday. (AP Photo/Vincent Yu)

Presiden China, Xi Jinping menggesa Amerika Syarikat (AS) ‘bertahan’ di Korea Utara semasa perbualan telefon pada Isnin d Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump, hari sebelum yang kapal pengang ’super’ Carl Vinson dijangka tiba di Semenanjung Korea.

“(China) berharap pihak berkenaan boleh mengekalkan kekangan dan mengelakkan tindakan yang akan meningkatkan ketegangan di Semenanjung Korea,

“Satu-satunya cara untuk merealisasikan pembebasan nuklear di Semenanjung Korea dan cepat menyelesaikan masalah nuklear Korea Utara (KU) adalah untuk setiap pihak yang berkaitan untuk menjalankan tugasnya.” Xi dipetik berkata, menurut kenyataan Kementerian Luar AS.

The nuclear powered aircraft carrier USS Carl Vinson (CVN 70) plows through the Indian Ocean as aircraft on its flight deck are prepared for flight operations on March 15, 2005. The Carl Vinson Strike Group is en route to the Persian Gulf to support for Operation Iraqi Freedom. DoD photo by Petty Officer 3rd Class Dusty Howell, U.S. Navy. (Released)

Ia adalah panggilan telefon yang kedua di antara kedua-dua pemimpin sejak sidang kemuncak mereka di tempat peranginan mewah Trump di Florida awal bulan ini.

Sementara itu, KU mengancam pada hari Ahad untuk menenggelamkan kapal induk Amerika Syarikat yang pelayaran ke arah Semenanjung Korea.

Pyongyang berkata, ia akan menyerang Australia dengan senjata nuklear jika ia “membabi buta” mengikuti sekutunya Amerika.

Amaran terbaru dari KU dikeluarkan sebagai tindak balas kedatangan dua kapal tentera laut Jepun menyertai kumpulan armada pengangkut Amerika untuk latihan di Pasifik barat.

Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump mengarahkan USS Carl Vinson untuk belayar ke perairan Semenanjung Korea sebagai respons kepada peningkatan ketegangan nuklear dan ujian peluru berpandu ujian KU Utara.

Naib Presiden Amerika Syarikat, Mike Pence berkata pada hari Sabtu bahawa ia akan tiba “dalam masa beberapa hari” tetapi tidak memberikan butiran lain.

Menambah ketegangan, KU telah menahan seorang lelaki Amerika Korea berusia 50-an pada hari Sabtu, menjadikan jumlah tiga orang rakyat AS yang dipegang oleh Pyongyang.

Lelaki itu yang hanya dikenali dengan nama keluarga beliau Kim, telah berada di Korea Utara selama sebulan untuk membincangkan aktiviti bantuan, kata Yonhap.

Beliau telah ditangkap di Lapangan Terbang Antarabangsa Pyongyang dalam perjalanan keluar dari negara itu.