Kempen Untuk Kereta Baru Rania Kumpul $43,000 Dalam Masa Dua Hari

970

Lebih daripada $43,000 (Kanada) telah dikutip bagi membantu seorang wanita Kanada, selepas hakim menolak untuk membicarakan kesnya kerana hakim mendakwa bahawa pakaiannya, tidak sesuai untuk ‘prosiding’ mahkamah.

menurut rakaman audio prosiding diperolehi oleh penyiar Kanada, Hakim Eliana Marengo memberitahu Rania El-Alloul pada hari Selasa lalu, bahawa dia tidak memakai pakaian yang sesuai untuk mahkamah, yang merupakan tempat yang sekular.

Selepas kejadian itu, dua warga Kanada – Nouman Ahmad dan Rayan Rafay – membuka akaun di laman web www.gofundme.com, kempen untuk mengumpul wang.

Duit sumbangan tersebut akan digunakan bagi membantu Rania El-Alloul membeli kereta baru kerana tujuan asalnya ke mahkamah adalah untuk mendapatkan kembali, kenderaannya yang disita.

Screenshot (745)Kempen atas talian itu berjaya mengumpulkan lebih $43.180 (Kanada) dari 951 orang dalam tempoh dua hari dilancarkan.

Rania El-Alloul melahirkan penghargaan beliau atas sokongan beliau menerima seluruh Kanada dan berkata dia tahu “dia membuat keputusan yang tepat” untuk tidak membuang ‘hijab’ (tudung) beliau ketika hadir ke mahkamah.

Kereta Rania El-Alloul telah disita oleh Lembaga Insurans Otomobil Quebec, selepas polis menahan kereta itu ketika dipandu anaknya, yang telah ‘digantung’ lesennya.

Pada perbicaraan mahkamah, hakim memberitahunya dia “tidak berpakaian dengan pakaian sesuai” dan menangguhkan kes itu.

Hakim memberitahu Rania El-Alloul bahawa dia mempunyai dua pilihan; sama ada menanggalkan tudungnya atau memohon penangguhan untuk mendapatkan nasihat undang-undang.

Nouman Ahmed, yang membuka akaun untuk kempen derma berkata, mereka membuat akaun untuk menyokong Rani El-Alloul kerana dia tidak mendapat keadilan.

“dia telah telah tidak diberi layanan dengan adil hanya kerana dia memakai hijab (tudung). Ini bukan pendapat khalayak ramai Kanada, yang kita tahu.”kata Nouman.