Kebodohan Manusia Menguruskan Telefon Pintar

2329

Telefon pintar yang dicipta bagi membantu para penggunanya, banyak membantu manusia menguruskan kehidupan seharian.

Antaranya ada adalah pelbagai aplikasi yang dimuatkan seperti media sosial dan peta peta, dapat memberi kemudahan komunikasi dengan teman-teman serta menunjuk jalan.

Namun ‘kebodohan’ manusia yang menggunakan alat perhubungan itu boleh menyebabkan kesusahan dan kecelakanaan.

Merenung paparan skrin telefon ketika memandu mnyebabkan banyak berlaku kemalangan sehingga boleh membawa maut.

Asyik dengan bermain telefon ketika sesuatu majlis berlangsung memberikan gambaran yang tidak baik, terutamanya kepada pemimpin di atas pentas yang dilihat jelas tentang perilaku mereka oleh penonton serta orang ramai dibawah.

Membaca mesej dan menjawabnya ketia sedang berjalan juga sering memberikan kesusahan kepada orang lain dipersekitaran.

Justeru, bandar Honululu di Hawaii, Amerika Syarikat berusaha untuk mencuba dan menghalang orang ramai daripada merenung telefon ketika mereka melintas jalan.

Bandar pelancongan itu telah mengutkuasakan peraturan sehingga pengguna yang leka menggunakan telefon boleh didenda sehingga $99 bagikesalahan pertama dan antara $79 sehingga $99 bagi kesalahan kedua serta berikutnya.

Bandar raya itu telah meluluskan peraturan bahawa;

“Tiada pejalan kaki akan menyeberang jalan atau lebuh raya semasa melihat peranti elektronik mudah alih,

“Peranti mesej teks, peranti kelui, pembantu digital peribadi, komputer riba, permainan video, atau peranti fotografi digital.”

Anda boleh mendengar muzik dan anda juga boleh bercakap di telefon anda tetapi anda tidak boleh mencari di mana-mana jenis skrin apabila anda melintas jalan!