Jerman Kritik Pencabulan Hak Asasi Manusia Di Xinjiang

15027

Pesuruhjaya Hak Asasi Manusia Jerman Baerbel Kofler telah mengkritik China atas dasar penindasan terhadap kaum Muslim Uighur di barat laut Xinjiang , wilayah autonomi negara.

“Saya terkejut dengan laporan rawatan minoriti Uighur Turki, lebih daripada satu juta daripadanya dianggarkan dipenjarakan di kem tahanan di Xinjiang,” katanya dalam satu kenyataan, menjelang pertemuan Dialog Hak Asasi Manusia Jerman-Cina yang ditetapkan untuk bermula pada hari Khamis.

“Malangnya, permintaan saya untuk pergi ke Xinjiang dalam konteks dialog ditolak. Saya ingin melihat kesan pertama mengenai keadaan di sana dan akan terus menolak kebenaran untuk melawat Xinjiang tidak lama lagi, “katanya.

Kofler melawat China minggu ini untuk mesyuarat tahunan Dialog Hak Asasi Manusia Jerman-China.

Berikutan perbincangannya di Beijing, beliau dijadual melakukan perjalanan ke Lhasa, Tibet, untuk mempengerusikan mesyuarat pada 6-7 Disember.

Wilayah Xinjiang adalah rumah kepada sekitar 10 juta etnik Uighur. Pihak Muslim Turki telah lama menuduh pihak berkuasa China mengenai diskriminasi budaya, agama dan ekonomi.

China meningkatkan sekatannya ke rantau ini dalam tempoh dua tahun yang lalu, mengharamkan lelaki dari janggut dan wanita yang semakin meningkat dari memakai tudung, dan memperkenalkan apa yang dikatakan ramai pakar sebagai program pengawasan elektronik yang paling luas di dunia, menurut Wall Street Journal.

Sehingga satu juta orang, atau kira-kira tujuh peratus penduduk Islam di rantau Xinjiang China, kini telah dipenjarakan dalam rangkaian kemajuan pendidikan “pendidikan semula politik”, menurut pegawai AS dan pakar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.