Jeneral Sudan, Pemimpin Protes Tandatangani Perjanjian Perkongsian Kuasa

620

Jenderal Sudan dan sekutu kumpulan pembangkang telah menandatangani perjanjian mewujudkan badan perkongsian kuasa peralihan, selepas berminggu-minggu rundingan dijalankan.

Ia bertujuan untuk memecahkan kebuntuan politik yang telah mencengkam negara sejak penggulingan Presiden Omar al-Bashir pada bulan April.

Kedua-dua pihak menandatangani dokumen itu pada hari Rabu selepas rundingan semalaman di ibu negara, Khartoum.

Menerusi butiran perjanjian yang dicapai awal bulan ini, persepakatan dicapai menubuhkan dewan berdaulat tentera bersama yang akan memerintah negara dengan putaran.

Perjanjian sebanyak 22-klausa, menegaskan bahawa 11 anggota badan pentadbir akan memerintah negara selama lebih dari tiga tahun, selepas pilihan raya akan diadakan.

Ia akan menyenaraikan enam orang awam termasuk lima dari Angkatan Kebebasan dan Perubahan (FFC) dan lima askar dari Majlis Ketenteraan Peralihan (TMC).

Badan ini akan diketuai oleh seorang jeneral semasa 21 bulan pertama peralihan, diikuti oleh orang awam selama 18 bulan yang tersisa.

Gerakan protes payung akan mencalonkan perdana menteri, yang akan menamakan kabinet 20 menteri, tidak termasuk menteri dalam negeri dan pertahanan, kata perjanjian itu.

Pihak tentera pula di majlis itu, akan melantik dua orang pegawai, mewakilinya.

TMC dan pergerakan protes masih merundingkan dokumen yang lebih banyak, perisytiharan perlembagaan, yang dijangka ditandatangani pada hari Jumaat, menurut pengantara Kesatuan Afrika.