Itali Ambil Langkah Membangunkan ‘Bangsa Itali Islam’

725

Menteri Dalam Negeri Itali, Angelino Alfano pada Selasa telah menubuhkan satu majlis bagi meningkatkan hubungan dengan orang Islam di negara itu, badan penasihat kerajaan yang akan menjadi harapan untuk membantu golongan minoriti lebih berintegrasi.

Majlis yang terdiri daripada ahli akademik dan pakar-pakar dalam budaya dan agama Islam, akan ditugaskan untuk mengemukakan cadangan dan syor mengenai isu-isu integrasi berdasarkan “rasa hormat dan kerjasama”, kata kementerian itu dalam satu kenyataan.

italy-mosuqe“(kita mahu) satu komuniti semua orang dari negara-negara yang berbeza, budaya, agama dan tradisi yang berhasrat untuk menyumbang kepada pembangunan yang aman dan kemakmuran negara kita, dengan mematuhi sepenuhnya undang-undang kita dan tradisi Kristian dan kemanusiaan kita,”Alfano berkata beliau mahu

Badan akan membantu kerajaan dalam menanganu isu-isu Islam di Itali dan membantu dalam membentuk “bangsa Itali Islam,” kata kenyataan itu.

Pakar menganggarkan jumlah umat Islam di Itali lebih satu juta orang, kebanyakan daripada mereka adalah pendatang, serta sebilangan kecil mualaf.

Alfano, ketua Pusat Parti Kanan Baru (NCD), mencetuskan kontroversi berikutan serangan maut di Paris November lalu dengan berkata kerajaan akan mengambil tindakan keras di tempat-tempat ibadat Islam yang dibangunkan secara haram dalam usaha memerangi keganasan.

Tempat-tempat seperti itu sering ditubuhkan kerana masyarakat Islam merasa sangat sukar untuk mewujudkan tempat-tempat ibadat yang diberi kuasa di Itali, sebuah negara yang hanya mempunyai empat buah masjid rasmi.