Israel Tidak Akan Dapat Menghapuskan Hamas

51

Pemimpin Hizbullah Sayyed Hassan Nasrallah pada hari Rabu berkata Israel tidak akan dapat menghapuskan Hamas walaupun ia memasuki Rafah, lapor saluran TV tempatan al-Manar.

“Anda telah gagal mencapai mana-mana sasaran perang; malah operasi Rafah tidak akan menawarkan imej kemenangan kepada anda. Anda tidak akan dapat menyingkirkan Hamas atau penentangan,” kata Nasrallah dalam ucapan yang disiarkan di televisyen.

Beliau menegaskan pada kesempatan bulan suci Ramadan, pihaknya meningkatkan solidariti dengan Hamas, yang memerintah Gaza.

Nasrallah berkata bahawa Israel telah gagal mencapai “matlamat terbesar” untuk menghapuskan Hamas pada awal perang.

“Selepas hampir enam bulan perang, Israel sedang berunding dengan Hamas melalui pengantaraan.

“Hamas sedang berunding bagi pihak semua pejuang Palestin, dan ia bertujuan untuk menghentikan terus pencerobohan Israel terhadap Gaza dan bukan sahaja gencatan senjata.” Jelasnya.

Sempadan Lubnan-Israel telah menyaksikan peningkatan ketegangan sejak 8 Oktober 2023, selepas kumpulan bersenjata Lubnan Hizbullah melepaskan berpuluh-puluh roket ke arah Israel.

Ia sebagai menyokong serangan Hamas ke atas Israel pada hari sebelumnya, mendorong Israel bertindak balas dengan menembak artileri berat ke arah tenggara Lubnan