Intifadah Ketiga Palestin Akan Berlaku Bila-bila Masa Sahaja

1460

Hanya seminggu selepas dia dibebaskan dari penjara Israel, pemimpin Hamas Hassan Yousef berkata pada hari Ahad bahawa kebangkita atau intifadah kali ke tiga rakyat Palestin hanya menunggu masa sahaja.

Bercakap kepada Channel 2 News, Yousef berkata Mahmoud Abbas yang mengaku mewakili Pihak Berkuasa Palestin ( PA) sebenarnya tidak mewakili sesiapa dikalangan warga tersebut, kecuali hanya mewakili dirinya sendiri.

“Semua pertubuhan-pertubuhan (termasuk) Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO), dan juga Hamas dan Jihad Islam, menentang rundingan dengan Israel,”beliau berkata.

” Intifada ini tidak akan menunggu sesiapa,” Yousef memberi amaran, ia akan tetap berlaku.

Hassan Yousef “Jika ia tidak berlaku hari ini maka ia akan berlaku esok , jika tidak bulan ini maka bulan depan. Akhirnya – seperti Intifada Pertama dan Al -Aqsa Intifada meletus – satu sama lain boleh keluar,”tegas Yousef

Yousef juga memberi amaran kepada Israel, tindak balas Isarel dalam beberapa minggu kebelakangan ini terhadap serangan roket hanya akan memulakan perang di Gaza.

“Ia akan menjadi kegilaan jika Israel melancarkan perang dengan Gaza,” katanya, sambil menambah bahawa ” laporan media di Israel Hamas sedang menaik taraf kebolehan ketenteraan dan menjalankan ujikaji peluru berpandu di laut yang hanya akan membuat warga Israel bersembunyi di bawah tanah.”

Ucapan Yousef adalah ekoran kenyataan seorang pegawai Fatah yang diketuai Mahmoud Abbas, sebelum ini menjadi saingan kepada Hamas, telah menyeru warga Palestin untuk memperbaharui serangan ke atas Israel.

Ahli Jawatankuasa Pusat Fatah Tawfik Tirawi dilaporkan memberitahu rangkaian TV Al- Mayadeen Lubnan, mengkritik tindakan Mahmoud Abbas yang mengadaan rundingan damai dengan Israel.

Beliau berkata tidak akan ada negara Arab baru di Judea, Samaria dan Gaza dalam masa terdekat , dan tidak dalam 20 tahun.

Atas sebab itu, beliau berkata , Fatah harus mengembalikan “pemberontakan ganas ” terhadap Israel.

” Itulah satu-satunya cara perkara akan berubah ,Fatah mesti menyertai semua organisasi, kedua-dua mereka yang beroperasi di bawah Pihak Berkuasa Palestin, dan orang-orang di luar itu ,” katanya , dalam satu rujukan jelas kepada Hamas dan Jihad Islam.