Hormati Wanita Islam Menutup Muka Di Mahakamah – Hakim British

763

Presiden Mahkamah Agung Lord David Neuberger, menyeru masyarakat untuk menunjukkan keadilan dan memahami budaya yang berbeza dengan menghormati hak wanita Islam untuk memakai tudung muka (atau niqab) di mahkamah.

Neuberger, 67, dalam satu ucapan terperinci diberikan sebelum Pakatan Jenayah Keadilan Alliance pada 10 April berkata, “Keadilan di mahkamah: yang terbaik yang boleh kita lakukan,”. |

Dalam ucapannya, sebagai seorang hakim mahkamah, beliau juga merujuk kepada budaya, latar belakang agama yang berbeza daripada orang lain.

rebekah-dawson_2670115b“Ia adalah perlu untuk mempunyai sedikit pemahaman tentang bagaimana orang-orang dari budaya, sosial, agama atau lain-lain fahaman berfikir dan bertindak dan bagaimana mereka mengharapkan orang lain untuk bertindak, “kata Tuhan Neuberger.

“Contoh terkenal termasuk bagaimana sesetengah agama menganggap ia tidak sesuai untuk mengangkat sumpah, bagaimana sesetengah orang menganggap ia kurang ajar untuk merenung orang lain di mata, bagaimana sesetengah wanita merasa tidak sesuai untuk muncul di khalayak ramai dengan muka mereka terdedah, dan bagaimana sesetengah orang berfikir tidak sesuai untuk berhadapan dengan orang lain atau akan berhadapan, misalnya dengan penafian secara terang-terangan ”

Beliau menambah bahawa hakim mesti mempunyai “pemahaman tabiat budaya dan sosial yang berbeza” dalam usaha mereka untuk menunjukkan keadilan kepada mereka yang terlibat dalam perbicaraan.

Ucapan beliau berikutan, selepas hampir setahun, Mahkamah Eropah Hak Asasi Manusia mempertahankan pengharaman niqab di mahkamah British pada April 2011.

Hampir enam bulan kemudian, pada 1 Julai 2014, mahkamah hak asasi Eropah mengekalkan larangan Perancis kepada wanita Islam yang menutup penuh muka mereka.

Keputusan dikritik, sebagai sesuatu mengejutkan oleh pertubuhan-pertubuhan hak dan wanita Islam selepas mahkamah menerima hujah Paris yang ia menggalakkan rakyat untuk “hidup bersama”.

Britain dianggap sebagai rumah kepada sebuah masyarakat Islam yang hampir 2.8 juta orang, atau 4.4% daripada jumlah penduduk, salah satu negara yang mempunyai penduduk Islam terbesar di Eropah.

Walaupun tudung adalah merupakan kod wajib pakaian bagi wanita Islam, majoriti ulama Islam bersetuju bahawa wanita tidak diwajibkan untuk memakai niqab.

Sarjana percaya ia terpulang kepada wanita untuk membuat keputusan sama ada untuk memakai tudung atau burqa, pakaian longgar yang menutupi seluruh badan dari kepala ke kaki yang dipakai oleh beberapa wanita Islam.