Harga Minyak Dunia Mencecah Paras Terendah

781

Harga minyak dunia merudum mencecah paras terendah sejak Jun 2012 pada hari Khamis, jatuh di bawah harga $ 93 setong.

Ia disebabkan oleh potongan harga minyak rasmi daripada pengeluar utama Arab Saudi ditambah kebimbangan untuk membekalkan lebihan sumber itu dan data ekonomi global yang lemah.

Minyak turun bersama-sama dengan saham Eropah menjelang mesyuarat Bank Pusat Eropah pada hari Khamis, apabila pelabur menunggu untuk melihat.

Pemotongan mendadak harga jualan rasmi minyak daripada pengeluar negeri Saudi Aramco kepada pelanggannya di Asia pada Rabu ekoran tanda yang paling jelas, bahawa pengeksport terbesar di dunia cuba untuk bersaing untuk bahagian pasaran mentah.

25249“Ini adalah perubahan struktur dalam pasaran minyak, dengan Arab Saudi dengan jelas menyatakan bahawa mereka bersedia untuk bersaing pada harga,” kata Bjarne Schieldrop, ketua komoditi penganalisis di SEB di Oslo.

“Saya rasa Brent akan jatuh di bawah $ 88 sebelum kami melihat bahagian bawah pasaran.”

Minyak Brent untuk penghantaran November hilang $ 1.30 pada $ 92.86 setong, Ia merendah sehingga $ 92.57 setong dalam dagangan awal, yang paling rendah sejak Jun 2012.

Pengeluaran minyak di Rusia meningkat hampir 0.9 peratus bulan ke bulan pada bulan September untuk 10610000 tong sehari (tsh).

Data Kementerian Tenaga menunjukkan, menambah lebihan dari berkembang AS dan pengeluaran OPEC yang telah memegang harga minyak mentah Brent kurang dari $ 100 satu tong lebih daripada tiga minggu.

Data pada Rabu menunjukkan data kilang Eropah mengecewakan, dan sektor pembuatan China pada bulan September kekal rendah. US dengan kekuatan ekonomi, jarang-jarang berlaku bagi pasaran global, menunjukkan tanda-tanda berhati-hati berikutan kebimbangan wabak Ebola.

Dengan harga minyak yang berterusan menurun, tekanan itu sedang membina di Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum (OPEC) mengurangkan pengeluaran pada mesyuaratnya bulan depan.