Hamas Tidak Akan Berhenti Sehingga Zionis Penuhi Tuntutan

797

Ketua politik Hamas Khaled Meshaal telah berikrar untuk terus berjuang menentang Israel sehingga negara haram mereka Yahudi itu memenuhi syarat Palestin untuk gencatan senjata kekal terutamanya tuntutan mengangkat sekatan yang telah dikenakan selama tujuh tahun panjang ke atas Semenanjung Gaza.

Dalam temu bual eksklusif dengan Agensi Anadolu pada hari Khamis, Meshaal menuduh Israel melaksanakan yang “holocaust” di Semenanjung Gaza dilanda masalah.

“Kami berazam untuk merealisasikan permintaan rakyat Palestin, terutama mengangkat pengepungan dan mendapatkan pembebasan tahanan,” kata Meshaal.

Israel meneruskan serangan udara di Semenanjung Gaza pada hari Selasa berikutan terhentinya rundingan yang dianjurkan Mesir, bertujuan untuk menyepakati perjanjian gencatan senjata yang kekal.

Israel menuduh Hamas Palestin melanggar gencatan senjata dengan tembakan roket, sebaliknya Hamas menuduh Tel Aviv sengaja menggagalkan rundingan di Kaherah.

Sejak tahun 2007, Semenanjung Gaza telah terjejas berikutan sekatan Israel yang melumpuhkan ekonomi wilayah tersebut dengan sekatan keluar masuk, darat dan lautan.

“Kita tidak akan berhenti berjalan sehingga tuntutan Palestin supaya mengangkat pengepungan Gaza dipenuhi,” Meshaal menegaskan.

“Mesej kami kepada dunia ialah ia adalah masa yang paling sesuai untuk menangani punca masalah ini dengan mengakhiri sekatan dan membolehkan rakyat Palestin hidup dengan aman di tanah mereka sendiri,” katanya.

Pemimpin Hamas yang berpangkalan di Doha itu turut menuduh Israel melaksanakan “holocaust” – pembunuhan dan penghapusan warga Palestin beramai-ramai di Semenanjung Gaza.

“Apa yang telah dilakukan Israel di Semenanjung Gaza sejak 45 hari lepas adalah ‘holocaust’ tulen,” tegas Meshaal

“Mereka membunuh kanak-kanak, memusnahkan kawasan perumahan, masjid, hospital dan sekolah-sekolah UNRWA yang dikendalikan.”

Beliau berkata, lebih daripada 2000 rakyat Palestin – satu perempat daripada mereka adalah kanak-kanak – telah terbunuh dalam serangan baru-baru ini Israel.

“Israel adalah meniru apa [pemimpin Nazi Adolf] Hitler lakukan puluhan tahun lalu,” kata Meshaal.

Sejak pertempuran bermula pada 7 Julai, sekurang-kurangnya 2069 rakyat Palestin terbunuh – sebahagian besar daripada mereka orang awam – dan lebih 10,000 cedera oleh serangan Israel tidak henti-henti di Semenanjung Gaza.

Beribu-ribu rumah juga telah dimusnahkan oleh serangan Israel di wilayah yang dikepung itu.

Menurut perangkaan Israel, sekurang-kurangnya 67 Israel – 64 tentera dan tiga orang awam – terbunuh dalam tempoh yang sama.