Gencatan Senjata di Syria: Apa Isi Perjanjian dan Bagaimana Perlaksanaanya

748

Perjanjian yang mengandungi tiga komitmen utama; bantuan kemanusiaan, gencatan senjata dirundingkan dan peralihan politik telah dicapai di Munich oleh Syria Support Group International (ISSG), dan sekumpulan pemain antarabangsa yang diberi mandat untuk mencari penyelesaian kepada konflik Syria.

syria cease fire
Pemain-pemain dalam perundingan damai dan gencatan senjata

Kumpulan itu terdiri daripada Iran, Arab Saudi, Turki dan Qatar, serta badan-badan serantau, seperti Liga Arab dan Kesatuan Eropah.

Perjanjian itu membincangkan segala-galanya yang berkaitan dengan perubahan dinamik di lapangan dan keupayaan Rusia serta sekutu-sekutunya untuk mencapai visi politik bagi menamatkan konflik yang sesuai dengan kepentingan mereka.

Apa gencatan senjata di Syria bermakna di lapangan? Mana kawasan akan terlibat dan bidang tidak ?

Secara teori, gencatan senjata itu perlu memohon kepada seluruh Syria. Walau bagaimanapun, Rusia telah menegaskan bahawa, bersama-sama dengan tentera bersekutunya, ia berhak untuk menyerang tentera ISIL dan al-Nusra Front kerana kedua-dua kumpulan adalah di luar rangka gencatan senjata itu, begitu juga dengan kumpulan-kumpulan lain yang dilabel sebagai ‘pengganas’ oleh PBB.

Al-Nusra_Front_battalion,_Syria
al-Nusra Front tidak terikat dengan perjanjian damai dan gencatan senjata

Dua kumpulan ini telah menjadi kambing hitam, yang mudah diserang Rusia seluruh Syria. Rusia telah pada dasarnya berhak untuk menyatukan khidmat ketenteraan dengan mana-mana kumpulan bersenjata di Syria atas alasan untuk menyerang ISIL dan Nusra Front.

Walaupun Rusia sedang berusaha Amerika Syarikat untuk menetapkan kawasan terlibat dengan gencatan senjata, tetapi mereka masih belum bersetuju mengenai kawasan geografi tertentu perjanjian tersebut. Ketiadaan ‘ketentuan’ tersebut akan memberikan Rusia latitud tentera yang lebih berkesan bermakna bahawa ia memberikan Rusia kawasan yang lebih jauh ke dalam zon konflik.

Apakah peluang penerusan gencatan senjata dan untuk berapa lama? Apa yang ia boleh bertahan dan mengapa ia tidak mungkin?

syrian refugees
Pelarian Syria yang kelaparan keluar dari persembunyian semasa gencatan senjata

Gencatan senjata itu tidak mungkin untuk bertahan kerana tiga sebab utama: Pertama, Rusia dan sekutunya berhak untuk menyerang kuasa luar yang tidak terlibat dengan gencatan senjata. Ini bermakna bahawa mana-mana tindakan keganasan di lapangan yang dilakukan oleh Rusia atau yang diterajui tentera rejim boleh dibenarkan dalam rangka perjanjian Munich dan gencatan senjata itu boleh mengadakan pertempuran ISIL.

Kedua, terdapat ribuan briged kecil wujud di Syria yang mempunyai kepentingan kecil dalam pemberhentian sebarang pertelingkahan. Ketiga, kebanyakan kumpulan pemberontak di Syria bekerjasama dengan kumpulan-kumpulan lain di medan perang. Ini terikat dengan pertalian politik atau ideologi mereka, dengan kekuatan dan kelemahan mereka dan perlu membina pakatan untuk membuat kemenangan ketenteraan.

Berapa ramai daripada kumpulan pemberontak telah komited untuk gencatan senjata?

Menurut Jawatankuasa Rundingan Tertinggi pembangkang Syria (HNC), lebih daripada 100 puak pemberontak bersetuju untuk mematuhi syarat-syarat gencatan senjata. Namun kebanyakan daripada kumpulan pemberontak yang lebih kuat, seperti Ahrar al-Sham dan Jaish al-Islam, berada di luar syarat-syarat gencatan senjata kerana mereka dilabel sebagai kumpulan pengganas dan masih tertakluk kepada serangan.

Apakah peluang bahawa bantuan kemanusiaan akan sampai ke kawasan dikepung?

Bandar Madaya yang terkepung
Madaya yang terkepung

Perjanjian itu mungkin akan membawa kepada bantuan kemanusiaan dipertingkatkan di seluruh negara Syria

Pengangkutan udara membawa bantuan kemanusiaan akan memulakan penghantaran bantuan ke kawasan yang dikepung, dan terdapat perjanjian antara rejim dan pembangkang tenaga untuk mengendurkan pengepungan yang dikenakan ke atas bandar-bandar dan kampung-kampung tertentu, termasuk Madaya. Malangnya, perjanjian gencatan senjata tidak membawa ketetapan tentang tahap bantuan kemanusiaan kerana ia memberi tumpuan semata-mata kepada mewujudkan akses.

Adakah gencatan senjata itu membawa kepada peralihan politik?

Ia adalah tidak mungkin melaksanan komitmen untuk peralihan politik yang dibayangkan melalui Resolusi Majlis Keselamatan PBB 2254 tidak mungkin menjana sumber dan tenaga pada ketika ini apabila begitu banyak tumpuan diberikan kepada gencatan senjata itu.