Gencatan Senjata dan Perundingan Damai Yaman Dalam Bahaya

885

Satu gencatan senjata antara kumpulan Houthi Yaman dengan gabungan tentera diketuai Arab Saudi berada dalam bahaya, dengan setiap pihak menuduh yang lain melanggarnya.

Ancaman kepada gencatan senjata itu muncul beberapa jam selepas pertukaran tahanan tempatan besar-besaran pada Rabu, serentak dengan rundingan PBB yang ditaja di Switzerland.

Brigadier Jeneral Ahmed al-Assiri [Gambar kiri ] dari gabungan Arab itu berkata, Houthi telah berkali-kali melanggar gencatan senjata dan tenteranya telah bertindak balas.

brig-gen-asiri-1Gencatan senjata itu dijangka dapat bertahan selama tujuh hari dan bertepatan dengan rundingan damai serta cubaan untuk menamatkan perang saudara sembilan bulan antara Houthi yang berpangkalan di utara Yaman dan pejuang selatan serta gabungan timur yang disokong tentera setia kepada Presiden Abd-Rabbu Mansour Hadi.

“Jumlah pelanggaran adalah sekitar 150 dan ini tidak menunjukkan niat jujur,”
“Kami menggesa PBB untuk menjelaskan kepada Houthi bahawa akan bersabar terhadap amalan-amalan ini dan gencatan senjata boleh runtuh pada bila-bila.” Kata Assiri memberitahu televisyen Al Ekhbariya.

Kenyataan dibuat selepas seorang jurucakap tentera sekutu Houthi yang setia kepada bekas Presiden Ali Abdullah Saleh, menuduh gabungan Arab melakukan “peningkatan serangan serius melalui darat, laut dan udara.

Menurut agensi berita saba yang dikawal Houthi, mereka akan bertindak balas terhadap perlanggaran gencatan senjata oleh gabungan Arab itu.

Members of delegations from Sanaa attend with U.N. Secretary-General Special Envoy Ismail Ould Cheikh Ahmed (not pictured) the Yemen peace talks in Switzerland December 15, 2015.   REUTERS/UN Photo/Jean-Marc Ferre/Handout via ReutersSementara itu, harapan untuk perjanjian pada rundingan damai di bandar Switzerland adalah rendah.

Pada hari Rabu, Duta Yaman ke PBB Khaled al-Yamani memberitahu Al Jazeera bahawa tentera kerajaan akan menghormati gencatan senjata itu walaupun dalam kes pelanggaran di sisi Houthi.

“Kami berfikir bahawa ini adalah satu-satunya pilihan bagi kita untuk pergi ke jalan keamanan dan mencapai penyelesaian damai kepada konflik di Yaman,” katanya.

Sebelum itu, Ahli Jawatankuasa Hal Ehwal Banduan Mokhtar al-Rabbash, mengesahkan satu perjanjian dibuat untuk menukar 375 pejuang pembangkang bagi 285 askar pro-Hadi.

Seorang pegawai pihak berkuasa penjara yang dikendalikan Houthi di Sana’a berkata, tahanan selatan menaiki bas dalam perjalanan ke tempat pertukaran di pusat Yaman.

Saksi di Aden berkata, mereka melihat bas dijaga oleh pejuang tempatan yang bergerak melalui bandar, menuju ke tempat pertukaran.

Walaupun perjanjian pertukaran itu berjalan, kedua-dua pihak saling menuduh, masing-masing melanggar gencatan senjata, termasuk jeda yang meningkat dalam serangan udara oleh gabungan Arab.

Sharaf LuqmanAgensi berita Saba memetik jurucakap tentera Ali Abdullah Salleh Brigadier-Jeneral Sharaf Luqman [gambar kiri] , sebagai berkata bahawa “peningkatan tentera serius melalui darat, laut dan udara yang berlaku oleh pakatan di pelbagai bidang “.

Luqman berkata serangan dari laut telah dilancarkan di bandar pelabuhan Laut Merah Hodeida dan tentera darat telah menjalankan serangan ke atas Taiz, serta serangan udara oleh gabungan itu Arab tidak dihentikan, dalam tempoh gencatan senjata.

“Kami tidak akan kekal tangan terikat tetapi kita akan bertindak balas dengan kuat terhadap pelanggaran yang berlaku oleh pakatan dan tentera upahan mereka,” kata Luqman.

Sebaliknya, agensi berita sabanew.net yang dikendalikan kerajaan Hadi menyalahkan kematian lima pejuang setia dan tiga orang awam di Taiz ada disebabkan Houthi, sejurus selepas gencatan senjata bermula.

Akhbar harian Al-Riyadh Saudi memetik Brigadier-Jeneral Ahmed al-Asseri, berkata bahawa pasukannya komited untuk gencatan senjata tetapi juga bersedia untuk bertindak balas kepada mana-mana pelanggaran oleh Houthi.