EU Dokong Misi Pemantau Pintu Rafah

724

Kesatuan Eropah berkata mereka bersedia untuk mengaktifkan semula misi EU di sempadan Mesir-Gaza bagi membantu menstabilkan wilayah kecil Palestin itu selepas sebulan peperangan.

Pada pertemuan di Brussels, menteri-menteri luar yang mewakili 28 negara EU mengalu-alukan gencatan senjata di Gaza dan berkata mereka boleh melancarkan semula Misi Bantuan EU di Sempadan untuk Pintu Rafah (Rafah EUBAM) dan mungkin mengembangkan lagi skopnya.

“EU bersedia untuk menyokong mekanisme antarabangsa mungkin disahkan oleh Majlis Keselamatan PBB, termasuk melalui pengaktifan dan lanjutan mungkin dalam skop dan mandat daripada EUBAM Rafah,” kata satu kenyataan selepas mesyuarat EU.

rafah-crossing1EUBAM mula memantau titik penyeberangan Rafah, tetingkap utama di dunia untuk 1.8 juta rakyat Palestin di Gaza.

Pada tahun 2005 sebagai sebahagian daripada perjanjian yang bertujuan untuk mengurangkan kebimbangan keselamatan, Israel mengenakan sekatan ke atas Gaza.

Walau bagaimanapun, operasi pembukaan pintu Rafah itu dihentikan dua tahun kemudian apabila pergerakan Hamas yang diganti Pihak Berkuasa Palestin di Gaza itu.

Untuk membantu mengaktifkan semula misi,  Menteri-Menteri Luar EU berkata mereka juga menyokong pelancaran program latihan untuk kakitangan kastam Pihak Berkuasa Palestin dan polis untuk penempatan semula di Gaza.

Mesir, yang tidak terlibat dalam rundingan perjanjian 2005, telah berkali-kali menutup sempadan Rafah sepanjang tahun lalu, dan meningkatkan tekanan ke atas Gaza, yang sudah berhadapan dengan sekatan tanah dan laut yang dikenakan oleh Israel.

Menteri-menteri EU juga meningkatkan kemungkinan bahawa satu persidangan penderma antarabangsa ‘boleh dianjurkan untuk membantu membayar untuk pembinaan semula Gaza selepas konflik.