Doktor Norway Berjanji Terus Bantu Rakyat Palestin

697

– Walau Diancam Rejim Zionis

Seorang doktor Norway didakwa digantung seumur hidup oleh Israel daripada memasuki Gaza berkata bahawa beliau akan terus berusaha untuk membantu rakyat Palestin.

Mads Gilbert berkata beliau telah diharamkan selamanya dari wilayah Gaza bermula bulan lepas apabila tidak dibenarkan masuk, walaupun beliau telah memiliki semua dokumen yang diperlukan.

Polis Israel tetap tidak membenarkan beliau untuk menyeberang ke Gaza dengan memberikan alasan soal ‘keselamatan’

“Apabila saya bertanya sebab mengapa saya tidak boleh menyeberangi sempadan, polis Israel menjawab dengan berkata ‘alasan keselamatan,”

“Mereka berkata mereka telah menerima arahan daripada pihak berkuasa yang lebih tinggi mengenai isu ini.”kata Gilbert dalam satu temu bual.

MadsGilbertGilbert berkata beliau mahu membantu orang ramai di Hospital Al-Shifa di Gaza dan menyifatkan keputusan Israel tidak berperikemanusiaan dam tidak boleh diterima.

Doktor Mads Gilbert mendapat perhatian dengan surat awam ditulisnya semasa serangan Israel ke atas Gaza awal tahun ini.

Dalam surat tersebut, beliau mempelawa Presiden Amerika Syarikat Barack Obama untuk bersamanya merasa kehidupan bersama para pesakit di hospital al-Shifa, yang terletak di bandaraya Gaza.

“Encik Obama, adakah anda mempunyai hati yang? Saya menjemput anda untuk menghabiskan satu malam, hanya satu malam, dengan kami di hospital Al-Shifa. Saya yakin, 100 peratus, ia akan Tiada siapa dengan hati dan kuasa mengubah sejarah.

“Pernah dapat berjalan kaki dari satu malam dalam Shifa tanpa yang ditentukan untuk menamatkan penyembelihan rakyat Palestin. “Gilbert diminta dalam surat itu,”pinta Gilbert dalam suratnya.

Gilbert berkata beliau masih berharap untuk kembali ke Gaza dan membantu warga Palestin secepat mungkin.

Katanya, pihak berkuasa Norway telah berusaha untuk membantu mengubah keputusan rejim Israel itu.