Bosnia Memperingati 8,400 Mangsa Perang Yang Hilang

4166

Umat Islam Bosnia mengadakan majlis memperigati peristiawa pembunuhan 8, 000 orang kaum keluarga mereka yang dibunuh secara besar-besaran dan jasad, mereka masih belum ditemui sehingga hari ini.

Ia juga menandakan tamatnnya perang Bosnia yang 32 tahun lalu, dengan pembunuhan beramai-ramai di kampung Ahmici semasa.

Bacaan Al-Quran dan doa diadakan pada majlis tersebut, hari Sabtu sebelum beramai-ramai melawat kubur mangsa.

Ahli-ahli Majlis Pertahanan Croatia pada 16 April 1993 membunuh 11 kanak-kanak, 32 wanita dan 73 lelaki dalam di Ahmici. Mangsa termuda adalah seorang bayi tiga bulan.

Tribunal Jenayah Antarabangsa bagi bekas Yugoslavia telah memutuskan bahawa pembunuhan di Ahmici adalah jenayah terhadap kemanusiaan.

Habiba Ramic, mangsa yang terselamat dalam pembunuhan beramai-ramai itu memberitahu agensi berita Anadolu bahawa dia telah terpaksa untuk meneruskan kehidupan yang sunyi dengan dua orang anaknya akibat pembunuhan beramai-ramai itu.

bosnian-genocide-1992-srebrenica-massacre-of-8000-men-and-boys-30000-women-and-children-ethnically-cleansed-many-women-brutally-raped1“Anak-anak saya yang semakin meningkat dewasa tetapi suami saya tidak dapat melihat mereka semakin yang meningkat dewasa. Mereka mahu membunuh kita kerana nama (Islam) kita adalah berbeza,” kata Ramic.

Amina Ahmic, yang merupakan seorang kanak-kanak yang belum lahir semasa pembunuhan beramai-ramai itu berkata bahawa dia “tidak tahu apa perkataan makna ‘bapa’.”

Pembunuhan beramai-ramai di Ahmici, di mana Bosnia Croatia bertukar terhadap umat Islam Bosnia, telah ditakrifkan sebagai contoh pembersihan etnik tunggal paling ganas di Balkan.

Perang di Bosnia berakhir pada tahun 1995. Sejak itu, beratus-ratus keluarga Bosnia masih mencari orang hilang, ramai orang awam yang terbunuh dan dibuang ke dalam kubur besar di seluruh negara.

Sekitar 8,400 orang masih masih hilang selepas perang, menurut Institut Orang Hilang di Bosnia dan Herzegovina.