Beribu Rohingya Berhimpun Memperingati ‘Hari Penyembelihan’

797

Beribu-ribu pelarian Rohingya telah keluar beramai-ramai, menandai ulang tahun ke-2 penghijrahan mereka ke Bangladesh dengan mengadakan perhimpunan dan berdoa.

Mereka turut menuntut Myanmar memberikan kewarganegaraan dan hak-hak lain sebelum mereka bersetuju untuk kembali ke negara itu.

Hampir 200,000 Rohingya mengambil bahagian dalam perhimpunan aman yang dihadiri oleh pegawai PBB di khemah Kutupalong di Cox’s Bazar Bangladesh pada Ahad.

Pegawai polis Zakir Hassan dipetik Al-Jazeera berkata, kanak-kanak, wanita hijab-memakai, dan lelaki yang memakai kurta panjang melaungkan keluhan dan permintaan mereka.

“Allah Maha Besar, hidup Rohingya” kata mereka yang berhimpun di tengah-tengah kem pelarian terbesar di dunia untuk memperingati apa yang mereka nyatakan sebagai ‘Hari Penyembelihan’.

Ada yang membawa kad dan sepanduk yang bertulis “Tidak akan ada lagi, hari kenangan pembantaian Rohingya” dan “Pulihkan kewarganegaraan kita”.

Pada 25 Ogos 2017, hampir 740,000 majoriti Muslim Rohingya melarikan diri dari Rakhine State untuk Bangladesh – menyertai 200,000 yang sudah ada – selepas pasukan bersenjata Myanmar melancarkan serangan ganas berikutan serangan ke atas jawatan keselamatan.

Perhimpunan hari Ahad diadakan beberapa hari selepas percubaan kedua untuk memulangkan pelarian ke Myanmar gagal, yang mana tidak ada seorang pun diantara mereka yang muncul untuk kembali melintasi sempadan.

“Kami ingin memberitahu dunia bahawa kami mahu hak-hak kami kembali, kami mahu kewarganegaraan, kami mahu rumah dan tanah kami kembali,” kata Mohib Ullah, salah seorang penganjur bantahan.

“Myanmar adalah negara kita, kita Rohingya.” tambahnya

“Saya datang ke sini untuk mencari keadilan atas pembunuhan dua anak lelaki saya, dan saya akan terus mencari keadilan sehinggalah nafas terakhir saya,” kata Tayaba Khatun yang berusia 50 tahun.