51.4 Peratus Berkata ‘Ya’ Dalam Keputusan Tidak Rasmi Referendum Turki

1250

Kempen ‘Ya’ dalam referendum Turki telah menang dengan 51.4 peratus mengundi menyokong, selepas 100 peratus undi dikira, menurut keputusan tidak rasmi.

Oleh itu, Presiden Recep Tayyip Erdogan mengalu-alukan undi menyokong terhadap referendum itu yang bertujuan untuk meminda perlembagaan Turki dan memberikan jawatan presiden kuasa eksekutif baharu di negara itu.

Katanya, rakyat dan negara telah diserang oleh negara-negara lain di dunia terutamanya telah dilihat bagaimana pihak Barat telah bangkit melawan Turki.

“kita belum dibahagikan (masih berberpadu) …….kita pun dalam perjalanan…… sekarang kita akan menggerakkannya [dengan sistem baharu],

“kita mempunyai begitu banyak kerja yang perlu dilakukan di negara ini,” kata Erdogan dihadapan ribuan penyokongnya yang bersorak gembira, di Istanbul pada hari Ahad.

Perubahan perlembagaan telah disokong oleh Erdogan, Parti Keadilan dan Pembangunan (AK Party) yang diasaskan oleh beliau, dan kepimpinan Parti Kebangsaan Tindakan (MHP), yang mana sokongan parlimen adalah penting untuk mrealisasikan pindaan, kepada undi awam.

Sebelum itu, Perdana Menteri Binali Yildirim mengucapkan terima kasih kepada warga Turki kerana membuat keputusan untuk menyokong pindaan perlembagaan.

“Kita semua adalah bersaudara dalam satu badan berdiri teguh terhadap pengkhianat,” kata Yildirim, bercakap di ibu pejabat pentadbiran Parti AK di Ankara.

“Terima kasih Turki, terima kasih dan bangsa yang kudus ……negara ini berkata perkataan terakhir dan berkata ‘Ya’,” katanya.

Justeru, perubahan perlembagaan baru mengubah tadbir Turki dari sistem parlimen kepada eksekutif presiden yang ketara, memperluaskan kuasa jawatan tertinggi.

Hasilnya memberi presiden yang akan dipilih pada 2019 kuasa baru untuk melantik naib presiden, menteri, pegawai peringkat tinggi, dan hakim-hakim kanan.

Ia juga akan membolehkan presiden untuk membubarkan parlimen, mengeluarkan dekri eksekutif, dan mengenakan keadaan darurat.

Bercakap kepada Al Jazeera di luar ibu pejabat Parti AK di Istanbul, seorang penyokong penyokong, Yasemin Ozgen, seorang suri rumah berusia 43 tahun, berkata, hari baik akan datang dengan keputusan iitu.

“Turki akan berpisah daripada Eropah sebagai kuasa yang kuat dengan sendirinya dan Turki bebas akan mengambil keputusan sendiri dan akan menggunakan sumbernya,” kata beliau.

Seorang lagi penyokong, Erdal Erdinc Durucu, 37, berkata Erdogan telah memulakan zaman baharu untuk Turki , dan mengakiri zaman sebelumnya.

“Sehingga hari ini, tangan kita terikat. Presiden kami telah cuba untuk melakukan banyak perkara yang baik untuk kita. Tetapi kuasa yang berbeza cuba untuk menghalang beliau daripada berbuat demikian,

“Rampasan kuasa percubaan baru-baru ini adalah contoh terbaru ini. Insya-Allah, kami menewaskan percubaan ini seperti orang lain … Turki sudah bersedia untuk memerintah dunia sekarang. Empayar Uthmaniyyah akan datang kembali.” kata Durucu.