Toleransi Sifar: Tiada Tahap Alkohol Yang Selamat

1285

Malah, segelas wain atau bir sekali gus meningkatkan risiko masalah kesihatan dan boleh meninggal dunia.

Menurut satu kajian mengenai tabiat minum minuman keras di 195 negara, mengandaikan 2.8 juta kematian pra-matang di seluruh dunia setiap tahun adalah kerana tabiat buruk itu.

“Tidak ada tahap alkohol yang selamat,” kata Max Griswold, seorang penyelidik di Institut Kesihatan Metrik dan Penilaian di Seattle, Washington dan penulis utama untuk konsortium lebih daripada 500 pakar.

Walaupun penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa minuman ringan hingga sederhana mengurangkan penyakit jantung, kajian baru mendapati bahawa penggunaan alkohol lebih cenderung daripada tidak membahayakan.

“Kesan perlindungan alkohol diimbangi oleh risiko,” kata Griswold kepada AFP dalam meringkaskan hasilnya, yang diterbitkan dalam jurnal perubatan The Lancet pada hari Jumaat lalu.

“Secara keseluruhan, risiko kesihatan yang dikaitkan dengan alkohol meningkat seiring dengan jumlah yang dimakan setiap hari.” Tambahnya.

Walaupun menyerupai satu ‘minuman piawai sebanyak 10 gram alkohol, bersamaan dengan bir kecil, segelas wain setiap hari, sebagai contoh, boleh meningkatkan kemungkinan mengembangkan sekurang-kurangnya satu daripada dua belas masalah kesihatan, lapor penyelidik.

“Tetapi di peringkat global, risiko tambahan sebanyak 0.5 peratus di kalangan (peminum sekali sehari) mengorbankan kira-kira 100,000 kematian tambahan setiap tahun,” kata pengarang kanan Emmanuela Gakidou.

Beliau juga ialah seorang profesor di University of Washington dan seorang pengarah di Institut untuk Metrik Kesihatan dan Penilaian.

‘Kurang Lebih Baik, Tiada Yang Terbaik’

“Mereka adalah akses kepada kematian, dengan kata lain, yang boleh dielakkan,” katanya

Purata dua minuman setiap hari, sebagai contoh, diterjemahkan ke dalam kenaikan 7.0 peratus dalam penyakit dan kecederaan berbanding mereka yang memilih untuk menahan diri.

Dengan lima ‘unit’ alkohol setiap hari, kemungkinan akibat yang serius melonjak sebanyak 37 peratus.

“Kurang lebih baik, (tetapi) tidak ada yang terbaik”tetapi bertentangan dengan banyak garis panduan kebangsaan, terutama di dunia maju.

Pihak berkuasa kesihatan Britain, contohnya, mencadangkan tidak melebihi 14 minuman seminggu, untuk menjaga risiko kesihatan dari alkohol ke paras yang rendah.

Secara keseluruhannya, minuman beralkohol adalah faktor risiko ketujuh utama untuk kematian dan penyakit pramatang pada tahun 2016, yang menyumbang hampir dua peratus kematian pada wanita dan hampir tujuh peratus pada lelaki.

Enam pembunuh utama adalah tekanan darah tinggi, merokok, berat lahir rendah dan penghantaran pramatang, gula darah tinggi (diabetes), obesiti dan pencemaran.

Tetapi dalam kurungan umur 15-49, alkohol muncul sebagai faktor yang paling mematikan, yang bertanggungjawab untuk lebih daripada 12 peratus kematian di kalangan lelaki, kajian itu dijumpai.