Terengganu Hampa, Kelantan Bergaya

823

Peminat Terengganu hampa apabila pasukan negeri pantai Timur itu menentang JDT di Kuala Terengganu.

‘Penyu’ yang diperlukan untuk mengambil kesempatan penuh dengan bermain di tempat sendiri pada perlawanan pertama sebelum perlawanan kedua kembali di Johor Bahru di mana ia akan menjadi sukar bagi mereka untuk menewaskan JDT.

Perlawanan itu seimbang bagi seluruh 90 minit dengan kedua-dua pasukan gagal menjaringkan sebarang gol.
Walaupun JDT menurunkan bintangnya, ia tidak dapat mencari kemenangan bersih selepas pasukan tuan rumah mempertahankan cemerlang sepanjang permainan.

Permainan berakhir dengan tanpa jaringan JDT mencari ‘mata penuh’ dengan kelebihan mereka bermain dirumah sendiri.
Sementara itu, Kelantan menunjukkan bentuk permainan yang paling hebat mereka dalam Piala Malaysia setakat ini dengan menewaskan Kedah 3-1.

Pasukan tuan rumah mengasak sejak sepakan mula dan memberikan peminat mereka sambutan kegembiraan awal hanya tujuh minit selepas permainan bermula.

Francis Forkey Doe, pemain paling konsisten dalam pasukan, menjaringkan gol keduanya pada minit ke-24 untuk meletakkan Kedah di bawah tekanan yang serius.

Walaupun permulaan yang baik untuk separuh kedua, Kedah tidak lama lagi mendapati diri mereka pasukan tiga ke bawah sebaik Fakri Saarani menjaringkan gol ketiga untuk The Red Warriors.

Kelantan menambah lebih banyak kesengsaraan untuk ‘pengunjung’ Kedah.

Kedah hanya berjaya mendapatkan dirinya gol sagu hati selepas Syafiq Ahmad menjaringkan gol pada minit ke-72 untuk menamatkan permainan 3-1.