Terengganu Ditipu?

841

TERENGGANU mungkin perlu membayar harga yang tingg kerana tidak melakukan kerja rumah mereka sebelum mendaftar pemain asing dan paling ‘parah’, tidak akan dapat mendaftar penyerang itu untuk musim baru.

Setiausaha Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT) Arpin Draman berkata pemain Argentina Gustavo Lopez adalah pemain pertama menandatangani kontrak Terengganu tetapi dengan usia 31 tahun bekas pemain Arema FC mungkin tidak layak bermain untuk pasukan ‘Penyu’ musim depan.

“dia telah menandatangani kontrak dengan kami pada bulan Oktober tetapi sehingga kini, beberapa hari sebelum tarikh akhir pendaftaran pada 5 Disember, kami menghadapi masalah mendapatkan ITC beliau (Sijil Perpindahan Antarabangsa) daripada bekas kelabnya.

“Dan ini berlaku kerana dia tipu kita untuk mempercayai bahawa dia tidak diwakili oleh ejen pada masa itu dia menandatangani kontrak dengan kami.

“Kami kemudian mendapati ejen dari Indonesia telah mengemukakan surat aduan kepada FA Malaysia,” katanya.

aripin1Arpin [Gambar kanan] berkata masa semakin suntuk untuk Terengganu apabila tarikh akhir pendaftaran pemain adalah ditutup 5 hb Disember dan Terengganu menghadapi risiko tidak mempunyai pemain asing untuk musim baru ini.

“Kami telah bertanya kepada pemain samada dia telah diwakili oleh ejen dan kami percaya kepadanya apabila beliau berkata beliau tidak melantik mana-mana ejen untuk bertindak bagi pihaknya.

“Walaupun selepas kita mendengar tentang aduan itu, kami telah membiarkan dia menyelesaikan masalah itu dengan lelaki yang mendakwa menjadi ejen tetapi ia seolah-olah tiada apa yang telah diselesaikan kerana kami masih belum mendapat TTC pemain,” katanya.

Arpin berkata beliau akan bertemu ejen berlesen FIFA Felix Ndukwe di Kuala Terengganu untuk membincangkan satu cara penyelesaian kepada masalah ini.

Sementara itu, Ndukwe, ketika dihubungi NST di Bandung, Indonesia, semalam berkata, beliau hanya melakukan apa yang betul mengikut surat kuasa yang diberikan kepadanya oleh Lopez.

“Saya ejennya sehingga akhir Oktober dan beliau boleh menunggu sehingga selepas sebulan untuk menandatangani kontrak dengan Terengganu tanpa saya terlibat.

“Yang benar adalah saya memulakan hubungan dengan (Terengganu) jurulatih Abdul Rahman (Ibrahim) dan dengan semua bukti e-mel yang saya ada, saya tidak faham mengapa saya ketinggalan dalam perjanjian itu,” katanya.

Ndukwe berkata beliau akan menghadiri mesyuarat itu dengan PBSNT hari ini dan beliau akan mendengar dan mempertimbangkan sebarang tawaran daripada persatuan itu.