Sukan Jadi ‘Platform’ Menentang Dasar Tidak Seimbang

1113

Sukan menjadi satu saluran dan ‘platform’ untuk bersuara dan menentang dasar-dasar tidak seimbang terhadap Islam di Amerika Syarikat (AS).

Atlet acara pedang, Ibtihaj Muhammad , 31, mula terkenal semasa Sukan Olimpik Rio kerana beliau memakai hijab dan memenangi pingat gangsa untuk Pasukan AS.

Wanita Islam dari Maplewood New Jersey, berkata beliau bekerja keras dalam skan yang diminatinya itu untuk mengikis serta memerangi mereka ‘stereotaip’ tentang Islam dan Afrika Amerika serta para wanita.

Namun begitu, beliau kesal kerana telah ditahan telah ditahan oleh kastam AS kerana dia adalah seorang Muslim.

Kejadian itu berlaku sebelum Presiden Trump larangan perjalanan dikuatkuasakan.

“Saya tidak tahu mengapa. Saya tidak boleh memberitahu anda mengapa ia berlaku kepada saya, tetapi saya tahu bahawa saya Muslim. Saya mempunyai satu nama Arab,” katanya dipetik agensi Independent, pada Februari lalu.

“Dan walaupun saya mewakili pasukan Amerika Syarikat dan saya mempunyai perkakasan Olimpik, ia tidak mengubah cara anda (mereka) melihat dan bagaimana orang melihat anda.

“Malangnya, saya tahu bahawa orang bercakap tentang (perkara) ini mempunyai banyak kaitan dengan tujuh negara khususnya (yang disekat masuk ke AS), Dan saya termasuk dalam bahawa sebagai seorang wanita Islam yang memakai tudung.” Jelasnya.

Beliau menyatakan pembangkang terhadap dasar-dasar Presiden AS, Donald Trump dan tidak merasa selamat di negaraitu kerana retorik anti Islam.

Menurutnya, sentimen itu menjadi lebih kuat apabila Trump mengambil alih jawatan, dengan sekatan perjalanan baharu secara meluas.

Menurutnya, Allahyarham Muhammad Ali, bekas juara tinju dunia menjadi ilham kepada beliau untuk melawan ketidakadilan dan perkauman di AS.

Justeru beliau berazam, untuk menuruti jejak langkah Muhammad Ali yang kini menjadi ‘legenda’.

“Saya tidak nampak mengapa tidak……..mengapa tidak menggunakan platform anda untuk mengubah keadaan kita untuk membantu menjadikan dunia kita tempat yang lebih baik?” ujar beliau.