Simptom Coronavirus: Sakit di Dua Tempat Ini Mungkin Tanda Jangkitan Omicron

1021

Sakit otot adalah tanda biasa bagi varian omicron

Varian Omicron telah tersebar di seluruh dunia dan mungkin menjadi punca kebanyakan kes baharu jangkitan coronavirus pada masa ini. Walaupun ia ringan, kerana kebolehjangkitan yang tinggi, ia merebak pada kadar yang lebih pantas. Oleh kerana tanda-tandanya yang bertindih dengan selesema biasa, kadangkala sukar untuk mengenal pasti jangkitan, menyebabkan kelewatan dalam rawatan. Mengikut data, jangkitan Omicron tidak membawa kepada masalah pernafasan dalam kebanyakan kes. Ia membawa kepada tanda-tanda halus dan boleh dikenal pasti jika anda mengalami kesakitan pada kedua-dua bahagian badan ini.

Gejala biasa varian Omicron

Sakit otot telah menjadi gejala biasa coronavirus. Walaupun dalam kes varian Omicron, orang ramai mengalami sakit otot dan kekejangan. Menurut doktor di Afrika Selatan, tempat kes Omicron pertama kali dilaporkan, pada mulanya, kebanyakan orang datang kepada mereka dengan aduan sakit otot yang dikenali sebagai myalgia. Berdasarkan data yang dikumpul semasa peningkatan kes Omicron di seluruh dunia, kebanyakan orang mengalami gejala pernafasan ringan bersama-sama dengan sakit otot yang teruk. Hidung berair, sakit badan, sakit dada, sakit belakang dan keletihan biasanya dikaitkan dengan varian Omicron.

Dua tempat di mana anda boleh merasakan kesakitan

Dua kawasan yang paling biasa di mana orang berasa sakit dalam kes varian Omicron ialah – kaki dan bahu. Dalam dua tahun yang lalu, kami telah menyedari bahawa coronavirus boleh menjejaskan mana-mana bahagian badan, tetapi dalam kes Omicron, kaki dan bahu adalah kawasan yang biasa terjejas. Menurut Apl Kajian Zoe COVID U.K., orang yang mengadu tentang sakit otot semasa Omicron kebanyakannya merasakannya di kaki dan bahu.

Macam mana rasa sakit tu

Kesakitan yang disebabkan oleh virus Omicron boleh nyata dalam pelbagai cara, tetapi kebanyakan masa ia dicirikan oleh sakit yang meluas yang boleh datang dan pergi sehingga masa anda tidak pulih daripada jangkitan. Sesetengah orang yang dijangkiti varian Omicron juga mengadu tentang perasaan ganjil seperti kebas atau pin dan jarum serta kelemahan pada kaki. Dalam kes bahu, pesakit kebanyakannya berasa sakit, kekakuan, kebas. Kelemahan pada bahagian kaki dan bahu juga boleh menjadi petanda bagi varian Omicron.

Mengapa sakit otot biasa berlaku dalam kes Omicron?

Pakar percaya bahawa sakit otot adalah gejala biasa dalam kes jangkitan virus dan coronavirus tidak terkecuali. Tetapi peningkatan dalam kes sakit badan boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Ia boleh disebabkan oleh mediator keradangan atau mungkin varian mutan memberi kesan kepada sistem muskuloskeletal lebih daripada varian sebelumnya. Apabila virus menjejaskan sistem muskuloskeletal, ia biasanya menjejaskan otot, tulang, sendi, dan ligamen, yang membawa kepada sakit dan sakit. Walaupun sakit badan adalah perkara biasa dalam kes varian Omicron, ia tidak dianggap sebagai lima gejala jangkitan virus teratas. Hidung berair, sakit kepala, keletihan, bersin dan sakit tekak adalah simptom awal Omicron yang mesti anda perhatikan.