Selepas 17 Tahun Berunding, Perjanjian Damai Sepenuhnya Dijangka Pada 27 Mac

809

Pemerintah Filipina ( GPH ) dan Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF ) akan meraikan peristiwa penting dalam sejarah pada bulan ini iaitu majlis menandatangani Perjanjian Komprehensif dengan Bangsamoro (CAB ).

Walaupun, panel terbabit masih belum mengumumkan tarikhnya secara rasmi, tetapi ia pasti akan berlaku pada bulan Mac, dan penyerahan draf Undang-undang Asas Bangsamoro kepada Presiden Aquino akan berlangsung pada 31 Mac.

milf2Penandatanganan perjanjian, setelah hampir 17 tahun perundingan tidak akan dibuat di Mindanao, sebagaimana cadangan awal MILF , tetapi akan dimeterai di Metro Manila.

Setiausaha Teresita Quintos – Deles , Penasihat Presiden bagi Proses Damai , memberitahu MindaNews pada hari Isnin bahawa tarikh dan tempat majlis menandatangani di Metro Manila akan diumumkan tidak lama lagi, sebaik  semua persiapan dimuktamadkan.

Ketua Panel GPH Miriam Coronel – Ferrer dan Ketua panel MILF Mohagher Iqbal masih belum mengumumkan tarikh dan tempat, kata laporan itu.

Namun begitu, tarikh dan tempat penandatanganan  bagaimanapun, telah disebut oleh ketua paderi  kepada mereka yang menghadiri makan malam  testimoni  pada Selasa, 11 Mac lalu di Puat Konvensyen South Sea Mall bandaraya Cotabato.

Dalam ucapan beliau, Kardinal Orlando Quevedo , mengucapkan terima kasih kepada beberapa individu dan kumpulan , di antara mereka MILF dan Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF ) yang menghantar wakil-wakil dan Setiausaha Deles , yang merupakan wakil Presiden semasa makan malam  tersebut.

milfKardinal berkata, ketika menghadiri perhimpunan kesyukuran di gereja Immaculate Conception, Presiden  telah mengundang beliau untuk hadir dalam majlis menandatangani Perjanjian Komprehensif di Bangsamoro (CAB ) yang disebut pada 27 Mac di Malacañang .

Quevedo bercakap dengan penuh harapan walaupun beliau mengakui bahawa akan ada ” banyak kesukaran di sepanjang jalan ” dalam pelaksanaan perjanjian damai . Tetapi perjanjian damai , beliau berkata , adalah ” bukan sesuatu yang sempurna. Seperti cinta, ia perlu dipupuk , dipelihara , berkembang. ”

Perjanjian Rangka Kerja GPH – MILF telah ditandatangani di Dewan Rizal Istana Malacañang pada 15 Oktober 2012. Sebelum itu, GPH dan Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF ) pernah  menandatangani Perjanjian Damai Akhir melaksanakan Perjanjian Tripoli tahun 1976 , pada 2 September 1996 juga di Malacañang .

Proses damai GPH – MILF akan mencatat sejarah dengan penyerahan draf undang-undang asas sebuah kerajaan autonomi beberapa hari selepas menandatangani perjanjian damai yang menyeluruh.

gph-milf-peace-talksRundingan damai antara GPH dan MILF bermula pada tahun 1997, tetapi menghadapi kebuntuan apabila diganggu oleh tiga perang utama yang berlaku dalam tahun-tahun 2000, 2003 dan 2008.

Pada bulan Ogos 2011 , Presiden Benigno Simeon Aquino III memohon pertemuan dengan Pengerusi MILF Al Haj Murad Ebrahim untuk mempercepatkan proses perdamaian sehingga perjanjian itu akan dilaksanakan dalam tempoh separuh kedua, enam tahun pemerintahannya.

Presiden dijangka meletak jawatan pada tengah hari 30 Jun, 2016, dan pada hari yang sama kumpulan pertama pegawai yang dipilih daripada Bangsamoro, entiti baru autonomi politik yang akan menggantikan Wilayah Autonomi yang lama.

Kesemua empat perkara tambahan kepada rangka kerja perdamaian termasuk akan dipersetujui termasuk perkongsian kekayaan, Perkongsian kuasa, Keadaan normal dan Pengaturan Peralihan dan Modaliti.

Pihak-pihak berkaitan kini sedangkan memuktamadkan teks muktamad yang memperuntukkan penubuhan sebuah Suruhanjaya Peralihan Bangsamoro (BTC ) yang akan menggubal Undang-undang Asas Bangsamoro ( BBL ).