Rombongan ‘PAS Relief’ Selamat Tiba

1784

DHAKA, Bangladesh – Rombongan delegasi Misi Bantuan PAS Relief Kali Kedua ke Bangladees bagi menyantuni pelarian Rohingya telah selamat sampai.

Sebelum itu, setiap umat Islam di Malaysia mestilah memberi sumbangan bagi membantu pelarian Rohingya yang sedang menghadapi detik sukar dalam kehidupan.

Timbalan Presiden PAS, Dato’ Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, mereka sedang ditindas dan dihina.

“kita tidak boleh berdiam diri……..paling tidak, kalau kita tidak mampu (membantu) dengan kewangan, iringi dengan doa,

“mudah-mudahan saudara-saudara (Rohingya) kita dilindungi oleh Allah SWT,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, Sepang semalam, sejurus sebelum berangkat ke Bangladesh bersama delegasi Misi Bantuan PAS Relief.

Menurutnya seramai 20 orang anggota yang menyertai Misi terbabit termasuk Ketua Muslimat Ustazah Nuridah Salleh, Ahli Jawatankuasa PAS Misbahul Munir Masduki, Pesuruhjaya PAS Selangor YB Ustaz Sallehen Muhyi dan Pesuruhjaya PAS Pahang YB Ustaz Rosli bin Abdul Jabar.

Sehubungan itu, beliau berharap para dermawan terus menyumbang agar apa yang diusahakan bagi membantu pelarian Rohingya dapat menyelesaikan masalah mereka secara berkekalan.

Beliau turut menyeru orang ramai mendoakan agar rombongan delegasi Misi Bantuan Kali Kedua ke Bangladesh itu diberikan keselamatan dan kemudahan oleh Allah sepanjang perjalanan.