Ramai Pemain Muslim ‘Mahal’ Bermain Pada Liga Inggeris

2747

(Gambar atas – Mesut (bawah) Pogba dan (paling bawah) Granit Xhaka membaca doa sebelum permainan)

Diantara pemain paling malah ialah Paul Pogba adalah seorang Muslim yang taat selepas diperkenalkan kepada iman oleh ibunya yang menjadi inspirasi kepadanya bersama saudara kembarnya yang sebaya dengan umurnya, dibesarkan di sebuah ladang berhampiran Paris.

Liga Perdana Inggeris adalah liga sukan profesional yang paling ditonton di dunia dan bahawa terlalu jauh berbanding pertandingan sukan utama yang lain.

Kelab-kelab dalam Liga tersebut mempunyai pelbagai pemain dari beberapa negara, bangsa dan agama.

Dalam tempoh 10 tahun yang lalu beberapa pemain bola sepak Muslim telah meningkat kontrak bermain dalam Liga Perdana itu.

Kemasukan Paul Pogba bahkan akan mengejutkan dunia bola sepak menambahkan lagi jumlah pemain muslim sedia ada dalam Liga berprestij itu.

Selain Pogba, 10 pemain popular muslim yang paling mahal bernilai jutaan pound ialah, Sadio Mane £ 35, Shkodran Mustafi £ 35, Granit Xhaka £ 30, N’Golo Kante £ 30, Islam Slimani £ 29, Ilkay Gundogan £ 23, André Ayew Pele £ 20, Sofiane Boufal £ 16, Ahmed Musa £ 15.

Apabila Liga Perdana Inggeris bermula seawal pada tahun 1992, ia sudah mempnyai pemain muslim yang bermain dengan iaitu Nayim Tottenham Hotspur yang juga merupakan pemain tengah Sepanyol.

Lebih daripada dua dekad kemudian, skuad Arsenal kini mempunyai sejumlah besar bakat Muslim dengan orang-orang seperti juara Piala Dunia Mesut Ozil menerajui serangan Gunners.

Para pemain muslim mempunyai kesan yang besar dalam membantu memberi kelab Inggeris mencari identiti baru.

Pada 22 Januari 2017, Arsenal mengikat kontrak dengan Burnley di Stadium Emirates sebelum sepak mula permainan, melambangkan kesan ke atas Arsenal oleh seorang pemain muslim.