Piala Thomas; Mentaliti ‘Tak Apa’ Kalahkan Malaysia?

721

– SU Agung BAM kritik sistem pendidikan

Setiausaha Agung Persatuan Badminton Malaysia ( BAM) Ng Chin Chai telah mengaitkan kegagalan pasukan badminton negara itu dalam merebut kembali Piala Thomas kerana sifat-sifat psikologi lemah rakyat Malaysia dan juga kepada persekitaran yang menimbulkan mentaliti ‘tak apa’.

Dalam temu bual eksklusif dengan akhbar berbahasa Cina Sin Chew Daily, beliau berkata pasukan negara adalah setanding dengan negara-negara lain dari segi kemahiran tetapi jauh ketinggalan di belakang lawan dari sudut psikologi.

Beliau berpendapat bahawa pokok utama masalah tidak terletak kepada latihan atau struktur kejurulatihan tetapi disebabkan sifat-sifat psikologi antara manusia dan alam sekitar itu sendiri.

ng chin chaiSebagai contoh, beliau berkata, sekolah-sekolah Malaysia tidak mengenakan usaha yang mencukupi dalam membangunkan semangat berdikari dan kebebasan di kalangan pelajar dan gagal untuk membentuk pelajar untuk menjadi mental yang kuat.

Beliau juga menegaskan bahawa pemain badminton secara amnya tidak mempunyai disiplin diri, keyakinan, kegigihan , dan tidak dibiasakan dengan kesusahan.

Sebaliknya , rakyat China , Korea dan Jepun sangat yakin tentang diri mereka dan sangat berdisiplin, kata Ng.

Beliau menambah, sesungguhnya keyakinan dan ketahanan mental telah menjadi sebahagian daripada budaya mereka.

“China dan Korea adalah sangat tertentu mengenai disiplin. Pemain mereka boleh melibatkan diri dalam latihan intensif dua minggu berturut-turut,

“sama ada mereka belum atau telah berkahwin , manakala beberapa pemain kita akan ‘ponteng’ sepanjang sesi latihan selepas dua hari,”katanya.

“Malaysia tidak kurang pemain yang baik tetapi malangnya beberapa potensi pemain muda tidak dapat cemerlang kerana masalah disiplin.

” BAM meletakkan dalam usaha untuk memupuk mereka. Tetapi disebabkan oleh ketidakmatangan dan mentaliti mereka , BAM telah gagal untuk mendisiplinkan mereka. ”

Menurut Ng, kaedah latihan yang diguna pakai oleh semua negara di seluruh dunia adalah lebih kurang sama sahaja iaitu, enam jam latihan sehari, enam hari seminggu – dan ia adalah tahap pemain disiplin yang membuat perbezaan.

“Selain Lee Chong Wei, ia adalah sukar untuk pemain Malaysia untuk bersaing dengan pemain China dan Korea. Selain mereka berdisiplin dan tahan lasak, pemain mereka menyerahkan diri mereka kepada susunan persatuan badminton mereka. Mereka tidak akan meninggalkan atau melangkau latihan tanpa kebenaran.

” Lee Chong Wei adalah model peranan terbaik untuk rakyat Malaysia. Ketekunan dan disiplin diri telah menjadikan beliau apa yang beliau hari ini. Apabila jurulatih katakan mula berjoging pada pukul 6 pagi , beliau akan berada di sana pada 05:30 .

“Kebanyakan rakyat Malaysia manja, tidak dapat menanggung kesusahan dan mengambil perkara-perkara kerana mereka. Jika mereka tidur di dalam bilik yang berhawa dingin di rumah , adakah anda mengharapkan mereka boleh tidur di asrama tanpa pendingin hawa yang ditawarkan oleh BAM ? “