Perlawanan Dengan JDT Tidak Lagi ‘Aman’

896

Perlawanan pasukan lain dengan Johor Darul Ta’zim (JDT) dilihat tidak lagi menjadi aman, selepas kekecohan bertemu dengan pasukan T-Team di Johr Bharu minggu lalu.

Malam tadi, suasana tegang berlaku di luar Stadium Darul Makmur berikutan provokasi antara penyokong Pahang dan Johor Darul Ta’zim (Johor DT) sebaik perlawanan tamat.

LHarian Metro melaporkan, situasi berlaku apabila penyokong Johor DT cedera, dipercayai akibat dibaling objek keras.

Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) dikatakan mengambil hampir setengah jam untuk mententeramkan keadaan.

Situasi kembali tenang apabila penyokong Johor DT diiring masuk ke bas masing-masing. Tiada tangkapan dibuat.

Polis turut mengesahkan tiada sebarang tangkapan dilakukan walaupun tercetus insiden pergaduhan antara penyokong Pahang dan Johor DT.

Timbalan Ketua Polis Daerah, Superintendan Abdul Aziz Ahmad, berkata kekecohan yang tercetus sebaik wisel penamat dibunyikan hanya berunsur provokasi dengan kedua penyokong saling membaling objek.

pahang JDT3Namun, kecekapan kira-kira 500 anggota polis yang dotempatkan di stadium dapat mengawal keadaan daripada tercetus kejadian tidak diingini.

“Kekecohan hanyalah berpunca daripada provokasi kedua-dua penyokong menyebabkan beberapa individu tercedera.

“Sehingga ini, tiada tangkapan dibuat namun ada beberapa individu diberi amaran kerana cuba mencetuskan ketegangan,” katanya ketika ditemui, di sini.

Pada perlawanan itu, Pahang melakar kejutan apabila menumpaskan Johor DT 3-2.

Mohd Hafiz Kamal menjadi wira skuad Tok Gajah selepas menjaringkan gol kemenangan pada minit ke-92 menerusi tandukan hasil sepakan percuma pemain tengah, Azidan Sarudin.

Kedua-dua pasukan sebelum ini terikat 2-2 dengan gol Pahang dijaringkan Matias Conti pada minit ke-13 dan Fauzi Roslan (47′) manakala gol skuad ‘Harimau Selatan’ dijaringkan Pablo Aimar (45+2′) dan Mohd Safee Sali (72′).